Armata ungară a primit oficial primul Lynx KF41. România încă se pregătește de licitația MLI

Lynk KF41 / rheinmetall
Lynk KF41 / rheinmetall

În orașul Zalaegerszeg din vestul Ungariei, a avut loc ceremonia de predare pentru primul vehicul de luptă al infanteriei Lynx KF41. Vehiculele vor fi produse în filiala locală a producătorului german de arme Rheinmetall.

Ministrul ungaral apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a declarat cu ocazia ceremoniei de predare, din 24 iulie 2024, că războiul din Ucraina a arătat că producția de arme necesită dezvoltare și planificare pe termen lung.

„Păstrarea păcii necesită forță, ceea ce înseamnă multe feluri de forță și, în acest sens, am câștigat putere reală și serioasă cu Rheinmetall și în această alianță, care îmbogățește semnificativ Ungaria”, a mai declarat oficialul ungar, potrivit comunicatului Rheinmetall.

Kristóf Szalay-Bobrovniczky a subliniat că Lynx KF41 este „un alt univers în comparație cu BTR-urile” aflate în dotarea Forțelor de Apărare Ungare.

Trebuie spus că primul Lynx fabricat pe linia de producție din Ungaria a fost deja finalizat în decembrie 2023. În urma unor inspecții funcționale extinse, precum și a acceptărilor de performanță și calitate, acesta a fost acum predat oficial forțelor armate maghiare.

În total, Forțele Armate ungare vor primi 209 de platforme Lynx KF41, care vor fi produse în șapte variante:

  • IFV,

  • vehicul post de comandă,

  • vehicul blindat de recunoaștere,

  • vehicul de control al incendiilor,

  • vehicul cu mortier,

  • vehicul medical și

  • vehicul școală de șoferi.

Primele 46 de vehicule de luptă ale infanteriei vor fi livrate până la sfârșitul anului 2025.

Ungaria va achiziționa un blindat de apărare aeriană Lynx cu o turelă Skyranger 30, ca parte a unui alt contract de dezvoltare, plasat în decembrie 2023.

 

Fabrică de blindate în Ungaria

 

Guvernul ungar și compania germană de arme Rheinmetall AG au convenit să înființeze o societate mixtă pentru producția de vehicule de luptă pentru infanterie Lynx în Ungaria în august 2020.

În Zalaegerszeg, Rheinmetall operează cel mai modern centru de competență din lume pentru producția de vehicule blindate pe șenile, în special Lynx. Fabrica a fost deschisă în august 2023.

Șeful Reheinmetall Landsystem Björn Bernhard a confirmat că compania intenționează să producă alte tipuri de vehicule de luptă la fabrica maghiară. „Am deschis fabrica din Zalaegerszeg în urmă cu mai puțin de un an și acum vom produce aici cel mai modern vehicul de luptă din lume”, a spus el.

Șeful filialei maghiare a companiei de arme, Paul Walf, a declarat că fabrica din Zalaegerszeg are 220 de angajați, plănuiește să angajeze încă 200 de oameni și va produce peste 100 de vehicule blindate pe an.

În urmă cu ceva timp, Ungaria a cumpărat și tancuri germane Leopard 2, obuziere autopropulsate PzH 2000, elicoptere Airbus H225M și H145M și sistemul de apărare aeriană NASAMS.

 

România încă se pregătește de licitația pentru programul Mașina de luptă a infanteriei

Ministerul Apărării Naționale intenționează să lanseze licitația pentru Mașina de luptă a infanteriei. Lucrurile urmează să se miște, procedura urmând să fie lansată în acest an, așa cum confirmau săptămânile trecute oficialii MApN.

Alături de vehicul de luptă al infanteriei ”Lynx KF41”, în competiția României ar putea intra:

  • Mașina de luptă Ascod produsă de GDELS, divizia europeană a General Dynamics;

  • Vehiculul Redback produs de coreenii de la Hanwha;

  • Vehiculele CV90 sau AMPV(Armored Multi Purpose Vehicle), produse de BAE Systems.

IFV ”CV-90” - Forțele armate suedeze

În prima etapă a programului, se planifică achiziționarea a 246 de sisteme complete MLI, inclusiv simulatoare de instruire și suport logistic inițial. Această etapă urma să înceapă în anul 2023 și să se desfășoare pe o perioadă de 9 ani, până în 2031 (dată fiind întârzierea, rămâne de văzut care va fi calendarul de livrări). Valoarea estimată a contractelor de achiziție pentru această etapă este de 2,545 miliarde de euro.

Pentru a doua etapă, se dorește achiziționarea a 52 de sisteme complete MLI pentru stocul strategic și operativ. Valoarea estimată a contractelor de achiziție pentru această etapă este de 450 milioane euro.

Armata României are în dotare MLI 84 Jderul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel