Propunerea va fi dezbătută săptămâna viitoare la Praga, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările UE, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă după un eveniment găzduit de Universitatea din Santander (nordul Spaniei).
''Sper că (propunerea) va fi aprobată. Uniunea Europeană desfăşoară misiuni de antrenament militar pe lângă armatele ţărilor cu care noi cooperăm. Am făcut asta în Mali în urmă cu puţin timp, o să începem să o facem în Mozambic şi am făcut-o în Niger'', a continuat el.
''Un război care durează şi care pare că urmează să dureze necesită un efort nu doar în termeni de furnizare de echipament, dar şi de antrenament şi asistenţă pentru organizarea armatei'', a adăugat Josep Borrell, referindu-se la conflictul din Ucraina.
''Acest lucru este discutat de statele membre şi va fi discutat pe plan politic lunea viitoare la Praga, în cadrul Consiliului miniştrilor apărării'' din UE, a mai spus Borrell.
Deși sursa citată precizează că misiunile de antrenament ar putea avea loc în țările vecine Ucrainei, nu se precizează un stat anume. Statele membre UE care se învecinează cu Ucraina sunt: Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Din motive politice evidente, Ungaria nu se va afla pe listă.
La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News