Iuri Sobolevski, şeful adjunct al consiliului regional Herson, a declarat că trupele ucrainene au înregistrat succese în districtele Herson, Berislav şi Kahovka, dar a refuzat să ofere detalii.
'Acum este momentul să susţinem forţele noastre armate... Dar nu este momentul să vorbim despre succesele concrete ale băieţilor noştri', a spus el, pe fondul insistenţei armatei ucrainene de a se păstra o tăcere totală cu privire la ofensiva în derulare.
Sobolevski i-a îndemnat pe ucraineni să susţină forţele armate cu 'tot ceea ce pot' , întrucât ofensiva consumă o cantitate mare de resurse.
'Chiar acum, dronele şi muniţia sunt utilizate ca nişte materiale consumabile', a spus el.
Situația de la Nikolaev
Totodată, miercuri mai ardeau încă silozurile de grâne din oraşul Nikolaev, al doilea cel mai mare port din Ucraina, după ce au fost lovite în urma bombardamentelor ruseşti de marţi asupra zonei, a anunţat Serviciul ucrainean pentru situaţii de urgenţă, citat de Reuters.
'Ca urmare a bombardamentelor de la Nikolaev, silozurile de grâne de la o facilitate de infrastructură din cartierul Korabelni au luat foc', a anunţat miercuri serviciul de urgenţă pe Facebook. 'Lupta împotriva incendiilor continuă', potrivit serviciului, care a publicat fotografii ce arată găuri în acoperişurile metalice a cel puţin două silozuri şi echipe de pompieri stropind cu apă facilităţile avariate. O suprafaţă de 200 de metri pătraţi a fost afectată, a indicat acelaşi serviciu, fără a oferi mai multe amănunte.
La Nikolaev se află mai multe terminale de cereale importante, iar unele dintre ele au fost atacate în cursul invaziei ruse, denumită de Moscova 'operaţiune specială militară'.
Ucraina a declanşat o contraofensivă în zonă, supusă unui bombardament constant în ultimele săptămâni, într-un efort de a redisloca trupele ruse din oraşul Herson (sud-est) şi de a le forţa să se retragă spre Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au prăbuşit după ce Rusia a invadat ţara în 24 februarie şi a blocat porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţurilor la alimente la nivel mondial, provocând temeri privind o penurie de alimente în Orientul Mijlociu şi Africa.
Trei porturi ale Ucrainei de la Marea Neagră - Odesa, Ciornomorsk şi Pivden (Sud) - au fost redeschise în cadrul unui acord semnat la 22 iulie de Moscova şi Kiev, cu medierea Turciei şi ONU, autorităţile ucrainene de resort afirmând că aceste porturi sunt capabile să încarce şi să trimită în străinătate 100-150 de nave de transport pe lună.
Oficialii ucraineni au declarat că vor, de asemenea, să deschidă portul din Nikolaev pentru exporturile de grâne.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News