Armata ucraineană vrea să transfere dronelor cât mai mult din povara luptei directe: Sistemele fără pilot au devenit o prioritate

Cristian Soare |
Data publicării:
Un câine robot, controlat de un militar al Forţelor Armate Ucrainene. Sursa foto: GENYA SAVILOV/Screenshot material video AFP.
Un câine robot, controlat de un militar al Forţelor Armate Ucrainene. Sursa foto: GENYA SAVILOV/Screenshot material video AFP.

Ministerul Apărării din Ucraina lucrează la integrarea într-un singur centru de control a tuturor dronelor de pe câmpul de luptă, astfel ca acestea să poată fi coordonate unitar și în timp real, indiferent dacă este vorba de roboți sau sisteme fără pilot care acționează la sol și în aer.

Informația a fost publicată de însuși ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, pe pagina sa de Facebook și a fost însoțită un videoclip în care, împreună cu omologul din Lituania, Laurynas Kasciunas, a vizitat poligonul de antrenament pentru testarea inovațiilor  militare ucrainene.

Potrivit informării, prezentarea tehnicii din poligon a demonstrat capacitățile dronelor de recunoaștere, precizia mitralierelor controlate de la distanță și eficacitatea roboților pentru săpat sau pentru sprijin medical.

„Lucrăm la integrarea sistemelor robotizate și a dronelor aeriene și terestre într-un singur centru de control, în timp real, pentru toate sistemele de pe câmpul de luptă”, a menționat Umerov.

Acesta a subliniat că sistemele fără pilot au devenit o prioritate a Ministerului Apărării întrucât au demonstrat deja că au capacitatea de a schimba situația pe câmpul de luptă.

În cei doi ani și jumătate de când a început invazia Rusiei în Ucraina, războiul a cunoscut schimbări semnificative în utilizarea sistemelor controlate de la distanță. La început, folosirea roboților și a dronelor a fost limitată, dar eficientă. După ce Ucraina a desfășurat cu succes dronele turcești Bayraktar TB2 în război, ambele armate și-au intensificat rapid utilizarea dronelor.

Pericolul constant din aer a făcut apoi tot mai riscantă participarea militarilor în misiunile terestre, astfel încât sistemele terestre de roboți au devenit treptat mai populare.

Forțele ucrainene au folosit deja roboți precum THEMis sau roboții kamikaze controlați de la distanță Ratel S pentru a transporta încărcături și a ajuta la diverse misiuni.

 

Roboții căine sunt deja prietenii soldaților ucraineni

 

Recent, ucrainenii au lăsat să se înțeleagă că utilizează pe câmpul de luptă inclusiv roboți câine. Robotul cu patru picioare BAD One îi ajută pe soldații ucraineni în diverse sarcini, inclusiv supravegherea și detectarea minelor.

Acesta poate transporta o încărcătură de peste 6 kg, cum ar fi muniție și medicamente, la distanțe de câțiva kilometri.

Controlat de la distanță, BAD One poate să se ridice, să sară și să alerge timp de două ore înainte de a fi reîncărcat.

Robotul este, de asemenea, echipat cu camere termice, permițându-i să inspecteze tranșeele inamice în interiorul clădirilor din zona de luptă.

Potrivit jurnaliştilor AFP care au asistat la utilizarea câinilor-roboti pe câmpul de luptă, armata ucraineană are o versiune mai avansată a acestor roboţilor numită BAD Two, însă caracteristicile tehnico-tactice nu au făcute publice din motive de securitate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel