Armata ucraineană parcurge un proces inedit de modernizare și schimbare chiar în timp ce duce un război greu

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Prinsă între agresiunea militară rusă și reformă internă derulată superficial, nesusținută financiar și în final ineficientă, Armata ucraineană trece acum printr-o etapă inedită în lume, de reorganizare și modernizare după alte standarde chiar în timp ce se află prinsă într-un război de amploare. Procesul este unul destul de complicat, echivalând practic cu schimbarea pieselor unui motor în timp ce funcționează.

Relevantă în acest sens este situația Comandamentului Operațional Est, care duce o campanie ofensivă de lungă durată pentru respingerea trupelor ruse din regiunea Donbas în timp ce își reformează brigăzile, înlocuind echipamentul de epocă sovietic cu cel occidental, mai modern și mai performant.

Fotografiile postate recent de Brigada 57 Infanterie Motorizată (Kroprivnițki, Regiunea Kirovograd) pe rețelele de socializare arată că brigada a primit un lot de vehicule de luptă ale infanteriei (IFV)  Rosomak Wolverine, de fabricație poloneză, unele dintre cele mai bune vehicule de luptă noi din Ucraina.

În aprilie, guvernul polonez a promis Ucrainei nu mai puțin de 200 de Wolverine, făcând ca vehiculele de 25 de tone cu opt roți să devină cele mai numeroase vehicule de luptă model occidental din înzestrarea ucraineană, alături de cele 200 de vehicule de luptă pe șenile M-2 și tot atâtea de IFV-uri Stryker (pe roți) pe care Statele Unite le-au alocat până acum pentru Ucraina.

Wolverine este un vehicul puternic și rapid, având cu un tun automat de 30 de milimetri (același cu care este echipat și Stryker) și putând atinge o viteză maximă de peste 90 de km pe oră datorită motorului său diesel de 500 de cai putere. IFV-ul are un echipaj format din trei militari și poate transporta o grupă de opt infanteriști.

Singurul inconvenient este că armata poloneză a insistat inițial ca propriile Wolverine să fie amfibii, ceea ce s-a tradus prin reducerea protecției armurii astfel încât vehiculului să-i crească flotabilitatea. Însă, într-un conflict de natura celui din Ucraina, o armată rațională ar alege aproape întotdeauna armura în locul flotabilității. Și, într-adevăr, Rosomak a dezvoltat un kit de armură cu șuruburi care restabilește protecția Wolverine-ului, dar cu prețul capacității sale amfibii.

Brigada 57 Infanterie Motorizată a fost o alegere evidentă pentru ceea ce pare a fi al treilea lot de Wolverine. Se pare că primul lot a mers către noua Brigadă 21 Mecanizată (înființată în ianuarie 2023), care operează, de asemenea, toate tancurile Stridsvagn 122 și vehiculele de luptă CV90 oferite Ucrainei de Suedia. Al doilea lot pare să fi revenit Brigăzi 44 Mecanizate, de asemenea recent constituită, prima unitate care a primit tancurile Leopard 1A5 de fabricație germană.

Toate cele trei brigăzi luptă în est: Brigada 44 în jurul Kreminnei, iar 21 și 57 mai la sud, pe flancul nordic al Bahmutului. Efortul principal Brigăzii 44 este defensiv, întrucât forțele ruse au întărit zona cu zeci de mii de trupe și mii de vehicule de luptă pentru a rezista și chiar a avansa pe această axă.

Însă, cu fiecare brigadă care se reechipează, forțele comandamentului estic ucrainean seamănă mai puțin cu trupele sovietice și mai mult cu noii aliați din NATO. Schimbările nu doar că asigură posibilitatea furnizării de sisteme și echipamente de luptă vitale Ucrainei pentru a rezista presiunii ruse, dar au o calitate mult superioară. Tancurile și IFV-urile occidentale lovesc mai precis și la distanță mai mare, protejând în același timp echipajele mai bine decât cele sovietice.

Însă Brigada 57 beneficiază și de echipamente unice fabricate din Ucraina. Dacă până acum a dus cea mai mare parte a luptei cu obuzierele sovietice autopropulsate 2S1 de 122 mm, cu raza de acțiune de aproximativ 15 km, recent a primit cel puțin un obuzier 2S22 fabricat local.

Acesta este un obuzier modern, de 155 de milimetri, produs în standard NATO, atașat la un camion greu. Un 2S22 poate lovi la o distanță de aproximativ 40 km. De altfel, se pare că prototipul 2S22 fost folosit și el alături de inovațiile utilizate de ucraineni pentru a putea ajunge cu focul de artilerie pe Insula Șerpilor, cât timp aceasta a fost ocupată de ruși (februarie-iulie 2022).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel