Armata ucraineană întâmpină probleme la înzestrarea cu rachetele autohtone 'Neptun' și 'Vilha'

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:

Fostul comandant al Trupelor de Desant-Asalt, general-locotenent Mihail Zabrodski, a atras atenția că se înregistrează întârzieri în includerea rachetelor de croazieră „Neptun” în echiparea cu tehnică de luptă a Forțelor Navale ucrainene.

În august, Forțele Armate au anunțat că s-a adoptat decizia de achiziționare a acestui sistem de rachete pentru nevoile armatei, dar până în prezent nu au fost alocate fondurile necesare, deoarece conducerea Ministerului Apărării nu a inclus sistemul „Neptun” în Ordinul de Stat pentru Apărare pe anul 2020 (DOZ 2020).

Potrivit lui Zabrodski, sistemul permite lovirea țintelor navale și terestre la o distanță maximă de 300 km, fiind singurul disponibil din această clasă pentru marina ucraineană. Cu toate acestea, promisiunea            Ministerului Apărării de a achiziționa tehnică pentru înzestrarea a cel puțin unui divizion, imediat după finalizarea testelor de stat (iulie 2020), nu a fost încă onorată deși au trecut două luni. Cel mai devreme, DOZ 2020 poate fi modificat în noiembrie – decembrie, ceea ce va duce la întârzieri.

 

Ucraina a decis înlocuirea mașinilor de bază ale sistemului „Neptun”

 

În plus, în baza informațiilor care circulă în cercurile decizionale de la Kiev, Zabrodski a precizat că Ministerul Apărării a decis înlocuirea mașinilor de bază ale sistemului „Neptun”, care erau de origine autohtonă - KrAZ-7634, cu mașini Tatra produse în Cehia. Pe lângă faptul că noile mașini sunt de două ori mai scumpe, ceea ce va duce la creșterea cheltuielilor bugetare, va afecta și fabrica de construcții mașini din Kremenciug.

Situația cu rachetele „Vilha-R” și „Vilha-M” nu stă mai bine, pentru un prim necesar de 100 rachete „Vilha-R” (bătaie de 70 km), fiind alocați bani doar pentru 30.

Potrivit Ukrmilitary.com, proiectul „Vilha” (rachetă calibru 300 mm) a fost dezvoltat în trei variante, începând cu anul 2015, astfel:

- „Vilha-R”, racheta 9M55 cu resursă extinsă pentru MLRS Smerci;

- R-624 „Vilha”, racheta 9M55 cu motor nou cu combustibil solid, sisteme de navigație GPS și inerțial, precum și motoare adiționale cu gaz dinamic;

- R-624M „Vilha-M” (bătaie 120 km), carena și motorul fiind noi, iar sistemele de ghidare și motoarele cu gaz dinamic similare cu „Vilha”.

Comentariul autorului: Primele informații privind alocarea insuficientă de resurse financiare pentru dezvoltarea și achiziția sistemelor de rachete „Neptun” și „Vilha”, au apărut pe o sursă ucraineană de informare, în februarie 2020. Ministerul Apărării a negat imediat, precizând că au fost prevăzuți suficienți bani, dar nu a prezentat detalii în acest sens, invocând faptul că Ordinul de Stat pentru Apărare pe anul 2020 este secret.

Pe de altă parte, autorul acestui semnal de alarmă, Mihail Zabrodski, actualmente deputat în Rada Supremă, este implicat în politică, făcând parte din partidul fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, aflat în prezent în opoziție. Totuși, nu este de neglijat reputația lui Zabrodski – erou al Ucrainei și accesul său la informații prin prisma funcției militare deținute și a influenței de care se bucură în rândul Forțelor Armate.

Referitor la valoarea strategică a rachetelor de croazieră „Neptun”, se poate aprecia că acestea reprezintă un pericol real pentru navele de luptă rusești. În acest sens, specialiștii în domeniu apreciază că, în general, sistemele antirachetă de la bordul navelor de luptă, pot intercepta 1 – 2 rachete lansate simultan, pentru cea de-a treia vulnerabilitatea crescând foarte mult, dacă se află în aceeași fereastră de timp cu primele două.

Forțele Navale ucrainene intenționează să doteze cel puțin trei divizioane cu sisteme „Neptun”, din care unul dislocat la Marea Azov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel