Dragon sau dronă? O nouă armă a apărut pe câmpul de luptă din Ucraina (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Soldații ucraineni folosesc împotriva rușilor așa-numitele „drone dragon”, care aruncă o ploaie de foc pe câmpul de luptă, a confirmat Ministerul ucrainean al Apărării pe 4 septembrie.

Ministerul a publicat noi imagini care sunt asemănătoare cu cele observate într-un material video transmis de canalele ucrainene și rusești de Telegram cu doar câteva zile înainte. Videoclipul arăta ceea ce părea a fi o dronă care arunca o ploaie de foc asupra unor soldați ruşi care aveau tranşee într-o zonă împădurită

Publicația media ucraineană Defense Express, axată pe domeniul militar, a scris că drona a fost desfășurată de Brigadă 108 de apărare teritorială a Ucrainei, adăugând că videoclipul a fost realizat în apropierea satului Ukrainske, regiunea Zaporojie.

Drona care apare în videoclip a fost denumită Dragonfire, deoarece efectele sale au creat asemănarea cu o creatură mitologică din literatura medievală. În acest material video este prezentată utilizarea în luptă a unei drone FPV, care nu aruncă grenade sau nu zboară direct către o țintă anume. În schimb, această dronă dispersează termit, un amestec de oxid de fier ars și granule de aluminiu, peste pozițiile armatei ruse.

Materialul video publicat de ministerul ucrainean la 4 septembrie a fost filmat de unitatea ''Perun'' din cadrul Brigăzii 42 Mecanizate a armatei ucrainene. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, „drona dragon” din videoclip operează în apropiere de linia de front de lângă Harkov.

Un alt videoclip care arată presupusa utilizare a unei astfel de drone pe timp de noapte a fost postat de ''Brigada 60 Inguleți'' pe 4 septembrie.

„Dronele devin o amenințare reală pentru inamic, arzându-i pozițiile cu o precizie pe care nicio altă armă nu o poate atinge”, a afirmat armata ucraineană într-o postare pe Facebook.

O serie de rapoarte sugerează că dronele sunt echipate cu muniții cu termit care sunt lansate asupra pozițiilor rusești.

Focosul pe bază de termit dispersează mii de bucăți mici de metal topit care ard la temperaturi care depășesc 2 000 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că poate topi unele vehicule blindate. Dronele ucrainene care aruncă continuu metal topit într-o astfel de manieră par să fie o altă inovație militară.

Trupele ruse au utilizat anterior muniţii incendiare similare, cum ar fi bombele cu fosfor alb interzise, încă de la începutul războiului la scară largă. Armele cu focosul pe bază de termit și alte muniţii incendiare pot provoca răni grave.

Human Rights Watch scrie că expunerea la astfel de muniții poate duce la „arsuri mari și chinuitoare care necesită un tratament complicat''.

De-a lungul invaziei la scară largă a Rusiei, Ucraina și Rusia au investit masiv în tehnologia dronelor, revoluționând modul în care sunt purtate războaiele.

Pentru forțele ucrainene, aflate în inferioritate numerică, dronele au fost una dintre armele-cheie pentru a lovi navele de război rusești, bazele navale, rafinăriile de petrol și aerodromurile din interiorul teritoriilor ocupate și adânc în spatele liniilor rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel