Armata ucraineană explică de ce podul Kerci nu a fost încă distrus: Ruşii şi-au creat singuri o mare vulnerabilitate la capitolul apărare aeriană

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Podul Kerci care leagă Peninsula Crimeea de Federaţia Rusă. Fotografie ilustrativă.
Podul Kerci care leagă Peninsula Crimeea de Federaţia Rusă. Fotografie ilustrativă.

Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk, a explicat cum podul Kerci ajută în acest moment armata ucraineană, deoarece ruşii prefere să desfăşoare aici un număr însemnat de sisteme de apărare aeriană şi nu direct în apropierea altor facilitaţi militare mai importante, cum ar fi depozitele de muniţii şi echipamente militare. 

„Da, nu există atacuri asupra podului Kerci în acest moment. Dar, dintr-un motiv oarecare, toată apărarea aeriană rusă este desfăşurata periodic în Crimeea. Ceea ce înseamnă că protejarea acestui obiectiv este mai importantă pentru ruși decât protejarea unor obiective nu mai puțin importante de pe teritoriul Federației Ruse. Ați văzut distrugerea depozitelor de armament, ceea ce pentru noi înseamnă distrugerea a ceea pentru ei este esenţial în luptă. Se pare că podul din Crimeea este pentru ei o prioritate mai mare decât depozitele de armament”, a subliniat Pletenchuk într-un interviu acordat Kyiv24.

Oficialul ucraineana a reamintit că podul Kerci este singurul lucru care leagă în acest moment Federația Rusă de Crimeea, deoarece logistica maritimă „este deja moartă”.

După distrugerea navelor mari de desant Novocherkassk și Caesar Kunikov, forţele ruse de ocupaţie și-au dat seama că nu își mai pot permite să transporte încărcături militare pe astfel de nave.

Pletenchuk a subliniat că a existat, de asemenea, o încercare de a organiza o linie logistica cu ajutorul mai multor feriboturi, dar, ca urmare, a rămas doar podul Kerci cea mai bună soluţie. În plus, calea ferată nu funcționează după ce podul a fost avariat ca urmare a unei operațiuni militare ample a Serviciului de Securitate al Ucrainei și a Marinei ucrainene.

„Așadar, ruta principală rămâne fie logistica terestră, fie logistica rutieră pe acest pod. Este mult mai complicat, mai lung, mai costisitor, dar funcționează”, a menționat Pletenchuk.

Acesta a confirmat că rușii desfăşoară aici toate armele pe care le au pentru a proteja podul.

Au existat informații că folosesc acolo sistemul S-500. Acesta este cel mai recent dintre sistemele lor de apărare aeriană. Asta ca să nu mai vorbim de sistemele S-300 și S-400, care, dintr-un motiv oarecare, dispar periodic și din Crimeea. Aparent, această arteră rămâne pe loc deocamdată doar pentru că rușii îi acordă prioritate un grad ridicat de protecție”, a declarat Pletenchuk.

De asemenea, Rusia a apelat la aviație pentru a apăra Podul Kerci, în prezent neexistând nicio navă care să îl păzească, față de cele 10-15 care existau anul trecut, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, într-un alt interviu, acordat de data acesta pentru Radio Hromadske pe 14 noiembrie.

„În timp ce anul trecut existau până la 14 nave care păzeau podul, astăzi nu mai există niciuna. Au trecut la apărarea aeriană”.

Rusia folosește acum elicopterele ca instrument principal împotriva dronelor maritime, având în vedere viteza și capacitatea lor de a patrula la joasă altitudine și mai eficient decât aeronavele. Cu toate acestea, Pletenchuk a menționat că vremea nefavorabilă ar putea împiedica complet operațiunile acestora. În ciuda apărării întărite a Rusiei, Ucraina își menține obiectivul strategic de distrugere a podului Kerci.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel