Oficialii ruși din peninsulă au semnalat faptul că, în timpul primului atac, apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete de producție americană de tip ATACMS lansate de armata ucraineană, iar în cel de-al doilea cinci rachete de același tip.
Ultimul dintre atacuri a fost declanșat cu puțin înainte de miezul nopții, la ora 22:50 (ora Moscovei).
În primul val al acestuia, mai multe drone aeriene au fost lansate de la Odesa și s-au îndreptat spre Sevastopol, având ca obiectiv principal distragerea atenției forțelor ruse. Simultan, din zona portului Odesa au fost lansate pe mare mai multe drone maritime. Trupele ruse au doborât mai întâi trei drone aeriene în apropierea Golfului Sevastopol, și una deasupra localității Simferopol. În același timp, mai multe drone aeriene au evoluat la vest de Belbek, fiind folosite, probabil, nu pentru executarea de lovituri, ci pentru indicarea țintelor și dirijarea rachetelor.
Ulterior, mai multe rachete balistice ATACMS au fost lansate din zona Yavkino din Regiunea Nikolaev. Potrivit comunicatelor de presă ale Ministerului rus al Apărării, cinci rachete au fost interceptate deasupra aerodromului Belbek. După cum susțin reprezentanții militari ruși, resturi ale rachetelor au căzut pe aerodrom, provocând mai multe pagube, semnalate de sursele publice ucrainene.
Un număr mare de drone maritime lansate de militarii ucraineni au fost reperate atât în zona Cap Tarkhankut, cât și la Chernomorskoye. Una dintre acestea a fost distrusă la nord de Chernomorskoye, în urma indicării țintei de la o dronă rusească. Cu toate acestea, mai multe drone maritime nu s-au apropiat de Peninsula Crimeea, rămânând într-o zonă de așteptare, pentru o intervenție ulterioară.
Potrivit surselor rusești, tacticile ucrainene din Peninsula Crimeea au în vedere efectuarea de atacuri asupra aerodromurilor și depozitelor de combustibili și lubrefianți, pentru a forța aviația să se mute în baze mai îndepărtate, crescând astfel timpul de răspuns la alarmele aeriene și eliberând spațiul aerian al Crimeei înaintea unor atacuri mai masive.
Pe de altă parte, acestea au semnalat prezența în partea de sud-vest a Mării Negre a unei drone de cercetare americane de tip RQ-4B Global Hawk. De exemplu, portalul topwar.ru a informat că vehiculul aerian fără pilot a coordonat lovitura Forțelor Armate ale Ucrainei efectuată pe timp de noapte cu rachete ATACMS pe teritoriul Peninsulei Crimeea. De asemenea, având în vedere prezența prelungită în zonă a dronei americane, se poate aprecia că aceasta a evaluat și rezultatele atacului asupra aerodromului Belbek, dar și că a urmărit ținte noi, pentru eventuale lovituri cu drone maritime ucrainene.
Jurnaliștii ruși, au remarcat că, odată cu izbucnirea conflictului armat din Ucraina, aviația militară din statele membre NATO a crescut în mod semnificativ frecvența zborurilor deasupra Mării Negre. Este vorba, în primul rând, despre avioane și drone de cercetare strategică. De regulă, la scurt timp după apariția mijloacelor aeriene ale NATO în spațiul aerian al Mării Negre, urmează lovituri ale armatei ucrainene asupra țintelor rusești din Crimeea.
Partea rusă susține că astfel de acțiuni ale SUA și altor state membre ale alianței indică implicarea directă a NATO în conflictul ucrainean. Mijloacele de cercetare aeriană ale NATO apar deasupra Mării Negre nu numai pentru a monitoriza țintele rusești, ci și pentru a transmite datele colectate către Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
În altă ordine de idei, trebuie spus faptul că, în după amiaza zilei de 16 mai, Ministerul rus al Apărării a anunțat respingerea unui atac masiv cu drone maritime asupra Peninsulei Crimeea.
După cum au precizat reprezentanții ministerului, în partea de vest a Mării Negre, aviația navală a distrus 11 drone maritime ucrainene, care se îndreptau spre peninsulă.
,,Pe 16 mai, în jurul orei 14:00 (ora Moscovei), în vestul acvatoriului Mării Negre, au fost descoperite mai multe drone maritime ucrainene, care se îndreptau în direcția Peninsulei Crimeea. Dintre acestea, 11 drone au fost distruse cu ajutorul armamentelor aflate în dotarea mijloacelor Aviației navale a Flotei ruse din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.
Ulterior, potrivit oficialilor militari ruși, încă o dronă maritimă ucraineană a fost descoperită și distrusă în aceeași zonă, în jurul orei 15:30.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News