Aproximativ 200 de militari care vor opera tancurile Abrams - un batalion de blindate - au început exercițiile vineri la poligonele de antrenament din Grafenwehr și Hohenfels, Germania, scrie NYT, care îl citează pe reprezentantul Pentagonului, Lt. Col. Garron Garn.
Antrenamentul va acoperi sarcini de bază precum și exerciții la nivel de pluton și companie și, eventual, exerciții mai ample, care implică unități la nivel de batalion.
Potrivit colonelului Garn, alți 200 de soldați ucraineni sunt antrenați pentru a asigura mentenanța tancurilor americane.
Programul de antrenament a fost anunțat încă de pe 15 mai. Pentagonul declara atunci că aproximativ 31 de tancuri vor fi trimise în Germania, iar programul de antrenament al forțelor ucrainene era preconizat că va dura 10 până la 12 săptămâni.
Este evident că ucrainenii se grăbesc și vor încheia antrenamentul în cel mai scurt timp posibil, iar asta înseamnă că tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lui august, începutul lunii septembrie, lucru confirmat chiar și de către oficialii americani.
Tancurile Leopard, Abrams și Challenger Vs. sistemul antitanc Kornet
Până la venirea tancurilor americane, Kievul trebuie să înceapă ofensiva cu cele aproximativ o sută de tancuri moderne Leopard 2 și Challenger 2, precum și cu câteva sute de vehicule blindate moderne cum ar fi Bradley sau Marder.
Mai puțin decât sperau ucrainenii după reuniunea Ramstein din ianuarie, dar cu mult mai mult decât ce aveau în toamna anului trecut, când au recuperat teritorii importante la Harkiv și Herson.
La rândul său, Federația Rusă creează oficial unități special antrenate pentru distrugerea în Ucraina a tancurilor occidentale. Unitățile vor fi instruite pentru a identifica și fructifica la maximum punctele slabe ale tancurilor leopard sau Challenger. Acestea vor fi echipate în special cu sisteme portabile antitanc (ATGM) și drone care pot lovi de sus în cele mai vulnerabile puncte ale tancurilor.
Kornet este folosit de ruși din 1998
Dacă e să dăm crezare informațiilor existente în media rusă de propagandă, atunci tancurile occidentale au un adversar mai mult decât redutabil în racheta antitanc Kornet-EM, capabilă să străpungă orice sistem inteligent de protecție activă a blindajului, având o rază de acțiune mai mare și o viteză mai mare decât sistemele americane Javelin.
Sistem antitanc Kornet
Ultima generație (Kornet-EM) dispune de conceptul ”fire-and-forget”, un sistem asemănător cu cel de la Javelin, care îi permite trăgătorului să se ascundă imediat după ce a lansat racheta. De asemenea, rata de lovire este foarte ridicată, susțin specificațiile companiei producătoare, Rosoboronexport.
Rachetele "Kornet-EM" sunt destinate să distrugă tehnică blindată, ţinte aeriene, inclusiv elicopterele şi drone. Acest tip de rachetă, cu rază maximă de acţiune de 10 km, pe timp de zi, şi minimă de 150 m, este dirijat spre ţintă de un fascicul laser.
Deși nu e clar câte Kornet-EM mai are în dotare, este de așteptat ca Armata rusă să fi păstrat stocuri importante de rachete antitanc moderne cu care să oprească contraofensiva ucraineană. Publicația Defence-blog semnala săptămânile trecute că armata rusă folosește în Ucraina și sisteme antitanc iraniene Dehlavieh, care sunt, de fapt, clone ale generațiilor mai vechi de Kornet.
Rămâne de văzut cât de eficiente vor fi sistemele rusești în confruntarea cu echipamentele occidentale și nu putem decât să sperăm că obișnuita propagandă, care învăluie orice minune a industriei militare ruse, depășește cu mult capacitățile tehnice demonstrate pe câmpul de luptă, așa cum a fost cazul rachetei hipersonice Kinjal, prezentată drept invincibilă de către oficialii de la Kremlin.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News