Armata ucraineană a confirmat retragerea din orașul Ugledar, pentru a evita încercuirea de către trupele ruse. Oficialii militari ruși nu au anunțat încă preluarea controlului asupra localității

Ionel Copcea |
Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Portalul de știri RBK-Ucraina a informat, pe 02.10.2024, citând surse aparținând grupului militar Khortytsia, că armata ucraineană și-a retras trupele din Vuhledar pentru a evita încercuirea de către forțele ruse. Anterior, surse neoficiale au vorbit deja despre capturarea de către Rusia a orașului Vuhledar din estul Ucrainei, care a rezistat forțelor invadatoare de la începutul războiului.

Controlul orașului este considerat important de ambele părți datorită faptului că se află pe un teren înalt și la intersecția fronturilor de est și de sud, ceea ce îi conferă o mare importanță în ceea ce privește aprovizionarea ambelor armate. Capturarea localității Vuhledar poate deschide calea pentru ca forțele de invazie ruse să avanseze și în alte direcții.

Potrivit armatei ucrainene, rușii au suferit pierderi semnificative în încercarea de a cuceri Vuhledar, dar nu au renunțat la eforturile lor de a captura orașul “cu orice preț”, trimițând rezerve și epuizând apărarea ucraineană. ,,A existat o amenințare de încercuire a orașului. Comandamentul a permis efectuarea unei manevre de retragere a trupelor din Vuhledar pentru a proteja personalul și echipamentul militar și pentru a lua poziții pentru acțiuni ulterioare”, a anunțat grupul ucrainean Khortytsia pe Telegram.

Potrivit rapoartelor disponibile, Ministerul rus al Apărării nu a vorbit astăzi despre Vuhledar. Acesta a anunțat însă capturarea satului Verkhnokamyanske din estul Ucrainei. Cu toate acestea, potrivit Reuters, mass-media rusă și bloggerii de război au raportat că rușii au preluat complet controlul asupra orașului. În același timp, Statul Major ucrainean nu a mai menționat localitatea Vuhledar în raportul său, a scris Ukrainska Pravda. Rapoartele despre capturarea orașului Vuhledar de către Rusia au venit marți din diverse surse, inclusiv din proiectul DeepState, care este considerat apropiat de armata ucraineană.

Vuhledarul fortificat, unde se aflau aproximativ 14.000 de locuitori înainte de război, a servit mult timp ca fortăreață pentru apărarea ucraineană din sudul Donbasului. Acesta este situat în regiunea Donețk, pe care rușii o ocupă parțial și pe care au declarat-o parte a Rusiei în septembrie 2022, împreună cu anexarea nerecunoscută la nivel internațional a altor trei regiuni ucrainene. Potrivit Reuters, Moscova consideră că preluarea controlului asupra Vuhledar reprezintă o piatră de temelie importantă pentru integrarea întregii regiuni în Rusia.

Orașul minier Vuhledar a rezistat atacului trupelor invadatoare practic de la începutul războiului în 2022. Rușii au considerat mult timp situl drept una dintre pozițiile fortificate ucrainene cel mai greu de străpuns și locul de unde trupele ucrainene au bombardat rutele militare rusești de aprovizionare. Orașul este aproape de linia de cale ferată care duce de la peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, la Donbasul industrial, care este acum ocupat în mare parte de ruși.

Forțele de invazie ruse au înconjurat recent treptat orașul, ceea ce face din ce în ce mai dificilă aprovizionarea sau rotația trupelor ucrainene, relatează Reuters. Bloggerii de război ruși au spus că forțele invadatoare i-au închis pe ucraineni într-un așa-numit “cazan”. Acest lucru înseamnă că nu mai există nicio cale de intrare sau ieșire, iar soldații ucraineni din Vuhledar s-au confruntat cu bombardamente cu bombe aeriene devastatoare, scrie Reuters.

Niciuna dintre părți nu își dezvăluie propriile pierderi umane. Cu toate acestea, ambele părți susțin că celălalt a pierdut mai mulți soldați în luptele pentru Vuhledar. Reuters subliniază, de asemenea, că o mare parte a orașului este în ruine după lupte crâncene din ultimul timp.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel