Turcia ar fi plănuit să invadeze un total de 131 de insule și insulițe stâncoase din Marea Egee, a informat sâmbătă site-ul web Scandinavian Nordic Monitor, care a obținut documente clasificate în acest sens. E vorba despre insulele disputate dintre cele două state, majoritatea nepopulate.
Unele din aceste insule disputate de ambele părți au un statut non-militar. În cursul anului trecut Ankara a acuzat Atena că a militarizat 16 din 23 de insule care au acest statut.
Potrivit unui document pe care site-ul web citat susține că l-a obținut, oficialii Armatei turcești au emis planuri pentru a cuceri ceea ce pretind a fi ”teritorii disputate” din Marea Egee.
Documentul secret este o prezentare în format PowerPoint cu un total de șaisprezece imagini și hărți ale zonelor disputate.
Prezentarea este cel mai probabil un produs al academiilor militare turcești și încă nu este clar când a fost propusă inițial, anunță și Greek Reporter.
Presa elenă scrie că planurile privind ocuparea acestor insule de către Turcia e o lecție a crizei din 1996. Atunci cele două state vecine au fost la un pas de război pentru suveranitatea teritoriilor, ca urmare a crizei din jurul insulelor stâncoase Imia. În urmă cu două decenii și jumătate, doar intervenția promptă a SUA a calmat relativ tensiunile dintre cele două state membre NATO.
Disputa izbucnită anul trecut în Mediterana de Est între Grecia și Turcia e cea mai gravă escaladare de la criza din jurul insulelor Imia din 1996.
Documentele publicate arată în detaliu modul în care Ankara plănuia să folosească Forțele Aeriene și Navale pentru a ocupa insulele grecești, dovedind „încă o dată poziția administrației Ergodan în ceea ce privește nerespectarea securității globale și cooperarea în cadrul alianței NATO”, mai spune presa elenă.
După cum raportează Nordic Monitor, insulele vizate sunt: trei locații pe Zurefa (Ladoxer în greacă), 13 pe Koyun Adaları (Oinousses), 21 pe Hurșit (Fimena), 18 pe Nergiscik (Arki ), 15 Keçi (Pserimos), 12 pe Gelemez (Kalolimnos), 2 pe Bulamaç (Farmakonisi), 10 pe Sakarcılar (Yali), 11 pe Koçbaba (Levita), 2 pe Karaada (Strongili) și 24 de locații în jurul insulei Creta.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News