În cadrul operațiunii. patruzeci şi opt de militanţi PKK - considerată organizaţie teroristă de către Turcia, SUA şi Uniunea Europeană şi care are baze în nordul Irakului - au fost ucişi în operaţiune, trei militari turci au fost ucişi şi trei au fost răniţi, a adăugat Akar, într-o declaraţie de presă dată publicităţii duminică. Doisprezece dintre cei 13 militari turci sechestraţi au fost împuşcaţi în cap, iar unul în umăr.
Chiar dacă nu precizează direct asta, Akar dă de înțeles că ostaticii turci au fost executați în timpul operațiunii lansate miercuri împotriva kurzilor, care a inclus și o operațiune de salvare.
Armata turcă a eșuat operațiunea de salvare. Ostaticii au fost uciși la începutul operațiunii
Astfel, ofensiva turcă a inclus și o operațiune de salvare lansată de Armata turcă în zonă, la 10 februarie. "Mi-aş fi dorit să-i putem scoate vii din regiune pe cei 13 cetăţeni ai noştri. Însă asasinii i-au făcut martiri pe aceşti nevinovaţi dezarmaţi, într-un masacru", a explicat Akar, care a precizat că peştera se află într-o vale la care se ajunge greu şi care se află sub tirul bombardamentelor aeriene. "Potrivit informaţiilor iniţiale oferite de doi terorişti capturaţi vii, cetăţenii noştri au fost martirizaţi la începutul operaţiunii de către terorişti responsabili cu peştera", a adăugat ministrul turc.
Şeful Statului Major al armatei turce, generalul Yasar Guler, a declarat că cele 13 persoane, pe care unele mass media îi identifică drept personal militar şi din domeniul informaţiilor secrete, au fost localizate într-o peşteră din regiunea irakiană Gara, aflată la circa 30 de kilometri de frontiera turcă.
PKK neagă că a executat militarii turci și spune că aceștia au murit în timpul ciocnirilor cu Armata turcă
O declaraţie postată pe site-ul PKK menţiona că unii dintre prizonierii pe care gruparea îi deţinea, inclusiv personal din domeniul spionajului, poliţiei şi armatei turce, au murit în timpul ciocnirilor din regiune. Gruparea a negat că le-ar fi făcut vreun rău prizonierilor.
Peste 40.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în conflictul dintre armata turcă şi PKK de când gherila a pus mâna pe arme în 1984 pentru a obţine autodeterminarea celor 15 milioane de kurzi care trăiesc în Turcia. De ani buni, armata turcă bombardează cu regularitate nordul Irakului, fapt denunţat de guvernul de la Bagdad, care consideră atacurile o încălcare a teritoriului şi a spaţiului său aerian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News