Armata taiwaneză afirmă că are dreptul la contraatac, în contextul ameninţărilor din partea Chinei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Taiwanul a declarat luni că forţele sale armate au dreptul la autoapărare şi la contraatac în contextul de 'hărţuiri şi ameninţări', un avertisment ce pare adresat Chinei, care a trimis săptămâna trecută numeroase avioane militare peste linia de demarcaţie din Strâmtoarea Taiwan, transmite Reuters.

Tensiunile s-au acutizat puternic în ultimele luni între Taipei şi Beijing, care nu recunoaşte independenţa Taiwanului şi consideră insula parte a teritoriului chinez. Un editorial din cotidianul chinez Global Times a avertizat săptămâna trecută că Beijingul 'este hotărât să ia orice măsuri necesare, inclusiv opţiuni militare', pentru a împiedica strângerea relaţiilor între Taiwan şi Statele Unite.

Mai multe avioane militare ale Chinei au zburat vineri şi sâmbătă peste linia de demarcaţie din Strâmtoarea Taiwan şi în interiorul zonei de identificare a apărării aeriene a insulei, determinând Taiwanul să ridice de la sol avioane pentru a le intercepta, iar pe preşedintele Tsai Ing-wen să califice China drept o ameninţare pentru regiune, transmite Agerpres.

Ministerul taiwanez al apărării a declarat luni, într-un comunicat, că a 'definit clar' proceduri de prim răspuns în contextul 'frecvenţei mari a hărţuirilor şi ameninţărilor din partea navelor de război şi a avioanelor inamicului'. Potrivit comunicatului, Taiwanul are dreptul la 'autoapărare şi la contraatac' şi respectă dispoziţia de 'a nu escalada conflicte şi a nu declanşa incidente'. Taiwanul nu va provoca, dar nici 'nu se teme de inamic', adaugă comunicatul.

 

China își arată forța



Exerciţiile militare ale Chinei de săptămâna trecută au avut loc în contextul în care Beijingul şi-a exprimat furia faţă de vizita unui oficial american de rang înalt la Taipei. China este nemulţumită de intensificarea sprijinului Statelor Unite pentru Taiwan, manifestat inclusiv prin vizita secretarului american al sănătăţii, Alex Azar, în august, şi a subsecretarului de stat pentru afaceri economice, Keith Krach, săptămâna trecută. Statele Unite, care nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt cel mai mare susţinător internaţional al acestuia, plănuiesc de asemenea o vânzare majoră de arme către Taipei.

China a desfăşurat în această lună exerciţii militare în apropiere de Taiwan, pe care acesta le-a numit o gravă provocare, dar pe care Beijingul le-a explicat prin necesitatea de a-şi apăra suveranitatea.

Citește și: China a efectuat zboruri militare de intimidare în timpul vizitei unui înalt oficial american în Taiwan

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel