Armata americană își adaptează și modernizează strategiile și tacticile pe baza experienței din Ucraina pentru a rămâne eficientă în conflictele viitoare. Lecțiile învaţă până acum de SUA evidențiază importanța cooperării strânse între diferitele structuri ale armatei, cum ar fi Forțele Aeriene ale SUA din Europa și Africa (USAFE) care au analizat mai multe aspecte ale derulării invaziei rusă, ceea ce a dus la dezvoltarea unor noi strategii.
Statele Unite au învățat din eforturile sale de a sprijini armata ucraineană, în special în ceea ce privește asistența forțelor armate, care poate reprezenta un aspect foarte important pentru planificarea viitoarelor misiuni de sprijin militar, dar şi pentru formarea unui lanţ logistic puternic.
Aceste lecții subliniază angajamentul armatei americane față de îmbunătățirea continuă și pregătirea pe baza experiențelor din lumea reală. Analizând conflictul din Ucraina, Armata SUA își propune să rămână agilă și receptivă într-un peisaj de securitate globală în continuă evoluție.
Publicaţia Defence One a stat de vorbă cu Curtis Taylor, șeful Centrului Național de Instruire al Armatei SUA - Fort Irwin din California, care a oferit câteva detalii despre punerea în aplicare a experienței Forțelor Armate ale Ucrainei în instruirea militarilor americani. Unele dintre concluzii și accente au fost destul de neașteptate.
Cu toate acestea, principala schimbare este, bineînțeles, modul în care trebuie înţeles actualul câmp de luptă. Nu este vorba doar despre drone, ci și despre utilizarea sistemelor de război electronic și a imaginilor din satelit.
Din această cauză, conceptul de "ceață de război" dispare pur și simplu. Termenul "ceață de război" se referă la incertitudinea și complexitatea conflictelor militare, ceea ce face dificilă colectarea de informații exacte și luarea de decizii în cunoștință de cauză în mijlocul luptei.
Termenul se referă şi la ambiguitatea care apar în timpul războiului din cauza unor factori precum informațiile incomplete, situațiile care se schimbă rapid și haosul bătăliei. Aceasta face dificilă pentru comandanții militari să aibă o imagine clară a câmpului de luptă.
Printre lecțiile specifice se numără necesitatea unei utilizări mai eficiente a tehnologiei și înțelegerea provocărilor războiului hibrid
Curtis Taylor susţine că dronele, supravegherea electronică și sateliții permit adversarilor să identifice cu ușurință poziţia trupelor în teren, iar combinarea acestor date cu sistemele artilerie sau rachetele înseamnă că inamicul poate lovi oriunde și oricând.
Și, în mod interesant, se pune un accent deosebit pe fixarea comunicaţiilor radio ale inamicului. Și nu este vorba doar de localizarea comandamentului central, ci și de interceptarea semnalelor Bluetooth sau Wi-Fi, motiv pentru care sunt instalate scanere pe drone.
Adică, este posibil să se obțină informații despre poziția exactă a inamicului datorită unui smartphone aflat în buzunarul unui militar.
Toate acestea au dus la faptul că Armata SUA se antrenează în prezent să minimizeze utilizarea comunicaţiilor radio pe câmpul de luptă. De asemenea, U.S. Army învață să se adapteze, inclusiv la situaţii care presupun folosirea cât mai puțin posibil a sistemelor de comunicații. Următorul punct este ca postul de comandă să fie închis în 30 de minute.
Cu alte cuvinte, se pune un accent deosebit pe asigurarea supraviețuirii sistemului de comandă și control, pentru care se acordă o atenție deosebită camuflării tuturor vehiculelor pe câmpul de luptă. În general, se acordă o atenție maximă problemei camuflării pentru a nu fi reperat de către dronele inamice.
Următoarea etapă avută în vedere de Centrul Național de Instruire al Armatei SUA presupune simularea unui tir puternic de artilerie - câteva mii de focuri pe zi - într-o zonă de antrenament.
Acest lucru duce la faptul că, în timpul exercițiilor, se exersează pierderea a până la 40% din unitate din cauza unui astfel de foc. Acest lucru, la rândul său, creează provocări pentru exersarea evacuării de pe câmpul de luptă, care poate fi, de asemenea, întreruptă.
Cu alte cuvinte, provocările legate de "transparența câmpului de luptă" sunt mult mai mari. Și toate acestea se datorează utilizării dronelor care sunt responsabile pentru ''corectarea'' focului de artilerie.
Utilizarea acestor lecții este crucială pentru îmbunătățirea pregătirii și eficacității armatei SUA în abordarea provocărilor și conflictelor viitoare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News