Armata SUA lucrează la dezvoltarea unui nou sistem HIMARS complet autonom (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Lansatoarele multiple HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) își demonstrează în prezent eficiența pe linia frontului din Ucraina. Pentru a le spori și mai mult "utilitatea" pe câmpul de luptă a HIMARS, în SUA se lucrează intens la o versiune complet autonomă/robotizata a acestui sistem.

Inginerii din cadrul Aviation & Missile Center (AvMC), care face parte din Comandamentul de Dezvoltare a Capacităților de Luptă al Armatei SUA (DEVCOM), sunt responsabil, printre altele, de dezvoltarea proiectului Autonomous Multi-Domain Launcher (AML), o nouă versiune a sistemului HIMARS, care a fost modificată prin implementarea de echipamente și software pentru a permite controlul de la distanță și operarea autonomă.

Pe lângă absența unui echipaj, noul lansator este, de asemenea, destinat să aibă o unitate de foc mai mare - 12 rachete (în prezent, HIMARS are un lansator cu șase rachete). 

Modul de conducere autonomă nu mai este un concept din filmele științifico-fantastice și se regăsește din ce în ce mai mult pe vehiculele produse de serie, toți marii producători din industria auto lucrând la acest tip de vehicule.

În cazul lansatorului AML, provocările cu care se confruntă inginerii responsabili de ''robotizarea'' acestuia sunt mult mai complexe, de la traversarea unui teren necunoscut, la deplasarea pe drumuri neasfaltate și depășirea sau ocolirea obstacolelor din afara părţii carosabile, operarea în condiții de luptă în care există amenințarea focului ostil și interacțiunea cu infanteria

Lansatorul AML, care este în proces de dezvoltare din februarie 2020, nu este doar o nouă versiune a sistemelor de artilerie cu rachete, ci și o descoperire tehnologică în lumea roboticii. În primul rând, este vorba despre conștientizarea situației unei platforme fără pilot care se deplasează pe un teren accidentat, care trebuie să fie capabilă să îl recunoască, să identifice obstacolele și să aleagă cum să le depășească, alegând cea mai bună rută. 

În plus, senzorii montați pe AML trebuie să fie cât mai pasivi posibil, după cum menționează Lucas Hunter, manager de proiect AML la AvMC: "Avem nevoie de senzori care să colecteze date din teren fără a emite semnale detectabile, cum ar fi lumină sau sunet. Pentru că nu vrem să arătăm ca un pom de Crăciun când inamicul ne privește."

,,AML, care se va numi HIMARS Increment 2, trebuie să fie capabil să se deplaseze oriunde i se spune să se deplaseze. Trebuie să fie capabil să spună: "Hei, există o stâncă chiar aici". Trebuie să fie capabil să recunoască orice tip de teren pe care se află'', a spus Lucas Hunter, potrivit Army.mil.

În iulie 2021, Armata SUA a testat pentru prima dată versiunea robotizată a lansatorului multiplu de rachete HIMARS.

Youtube video image

În prezent, noul sistem seamănă cu un HIMARS M142 standard, montat pe şasiul unui camion de tip FMTV M1140 (Family of Medium Tactical Vehicles) cu o cabină blindată și un lansator cu şase rachete. Doar antenele și senzorii suplimentari montați pe cabină sunt elemente ale noului sistemului AML. Cu toate acestea, configurația finală a AML va arăta diferit, șasiul fiind lipsit de cabină și primind un lansator nou, mai mare cu 12 rachete.

Deși deocamdată nu există informații în acest sens, este de presupus că noul sistem va utiliza, cel puțin parțial, tehnologiile dezvoltate de Oshkosh Defense (producătorul camioanelor FMTV) în domeniul vehiculelor autonome, sau sistemul integrat de control Command Zone, care asigură controlul în timp real al tuturor parametrilor și sistemelor vehiculului.

Lansatorul AML a fost conceput pentru a creşte mobilitatea şi puterea de foc pe câmpul de luptă. Acest lucru se va realiza nu numai prin adăugarea a șase rachete în plus pe lansator, ci și prin utilitatea acestuia pe câmpul de luptă - acest lucru înseamnă că un număr mic de militari poate opera de la distanţă, în acelaşi timp, mai multe lansatoare autonome de tip HIMARS.

În plus, multiplicarea puterii de foc va fi asigurată de funcționalitatea faptului că un soldat poate opera mai multe lansatoare. Acest lucru îi va permite să dispună, de exemplu, de un întreg pluton/batalion de HIMARS și să distrugă ținte cu acestea.

De asemenea, merită menționat faptul că AML nu este singurul proiect de lansator multiplu de rachete fără pilot dezvoltat în SUA. Rayethon (în cooperare cu Oshkosh Defence) a fost însărcinat de U.S. Marine Corps să dezvolte lansatorul autonom - sistemul NMESIS.

Lansatorul de rachete RGM-184A NSM Block 1 este instalat pe şasiul unui vehiculul blindat de tip JLTV, fără cabină pentru echipaj, dar echipat cu un set de senzori deasupra compartimentului motor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel