Armata rusă vrea locul Franței în Niger și trimite instructori militari la Niamey

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Instructori militari ruși au sosit în Niger pentru a antrena armata națională. "Suntem aici pentru a pregăti armata nigeriană și pentru a dezvolta cooperarea militară între Rusia și Niger", a spus unul dintre instructorii intervievați de postul de televiziune de stat nigerian "RTN".

Specialiștii militari, care au ajuns miercuri în capitala Niamey, au fost văzuți descărcând echipamente dintr-un avion cargo. Potrivit aceluiași radiodifuzor, instructorii militari ruși vor aduce și un sistem de apărare antiaeriană.

Sosirea acestora vine în urma unui acord recent între junta din Niger și Rusia pentru a consolida cooperarea în materie de securitate. Țara din Sahel a intrat pe orbita Rusiei după lovitura de stat din 26 iulie care a dus la demiterea președintelui ales democratic Mohamed Bazoum, aflat în prezent în arest la domiciliu. De atunci, junta militară a rupt legăturile militare și diplomatice de lungă durată cu Franța și, la fel ca vecinii Mali și Burkina Faso, apelează la Rusia pentru sprijin în respingerea unei insurgențe jihadiste.

După înlăturarea definitivă a Franței și ruperea acordurilor de apărare cu Uniunea Europeană, junta militară aflată la putere în Niger a anunțat luna trecută suspendarea, "cu efect imediat", a cooperării militare cu Statele Unite.

Într-un mesaj difuzat la televiziunea națională, colonelul Amadou Abdramane – purtător de cuvânt al juntei militare din Niamey – a anunțat întreruperea acordului privind statutul forțelor armate americane și al personalului civil al Departamentului de Apărare al SUA din teritoriul nigerian, numind prezența militară americană "ilegală" și încălcând "toate regulile constituționale și democratice".

Mai mult, potrivit Niamey-ului, același acord este ilegitim și "nedrept", fiind "impus unilateral" de Statele Unite, printr-o "notă verbală simplă", la 6 iulie 2012.

Actualele autorități de la Niamey consideră "cinică" acuzațiile potrivit cărora ar fi încheiat un acord secret pentru furnizarea de uraniu Iranului și critică "amenințarea cu represalii" venită din partea unei delegații americane condusă de Molly Phee, secretar de stat adjunct pentru Afaceri Africane - din care a făcut parte și generalul Michael Langley, comandantul Comandamentului SUA pentru Africa (AFRICOM) - care a făcut o vizită de trei zile în țară luna trecută.

Autoritățile de la Niamey au contestat și obiecțiile ridicate de SUA cu privire la aliații aleși de Niger, precum și nerespectarea protocolului diplomatic privind vizita delegației americane. Junta nu a fost de fapt informată despre componența delegației, data sosirii și ordinea de zi a misiunii.

 

Strategia SUA privind lupta împotriva terorismului a primit o lovitură puternică

 

Anunțul difuzat la televiziunea națională a luat prin surprindere Washingtonul, care și după lovitura de stat din iulie și-a menținut - ca și Italia - prezența militară în țară, deși mai redusă. Anunțul reprezintă o lovitură dură pentru prezența SUA într-o țară considerată strategică pentru lupta împotriva terorismului, tot din perspectivă antirusă și antichineză.

Nigerul a fost de fapt centrul operațiilor americane în vestul și nordul Africii de ani de zile. Potrivit unui raport recent al Casei Albe, în decembrie SUA aveau prezenți în Niger în jur de 650 de militari (aproape jumătate din cei aproximativ 1.100 existenți până la repoziționarea decisă în septembrie, în urma loviturii de stat).

Armata americană operează și două baze aeriene: prima, Baza 101, este situată pe aeroportul Niamey, în timp ce cealaltă, Baza 201, a fost construită pentru aproximativ 110 milioane de dolari în orașul nigerian Agadez (la aproximativ 920 de kilometri nord-est de capitala Niamey) și a fost folosită din 2018 pentru a viza luptătorii Statului Islamic și ai Grupului de Sprijin al Islamului și Musulmanilor (JNIM), afiliat la Al Qaeda, în regiunea Sahel. Aceasta bază - singurul avanpost american încă operațional între Ecuator și Mediterana, împreună cu cel din Djibouti - găzduiește în prezent două avioane de cercetare electromagnetică, două elicoptere de manevră și o duzină de drone MQ 9 Reaper, care permit armatei să aibă o viziune asupra întregul Sahel și, în special, în Libia, care este poarta de intrare către Mediterana.

 

Italia rămâne angajată în Niger

 

Cu toate acestea, Italia rămâne prezentă în țară cu misiunea bilaterală de sprijin în Republica Niger (MISIN), autorizată de Parlament în 2018 și înființată în scopul creșterii capacităților care vizează combaterea fenomenului traficului ilegal și a amenințărilor la adresa securității, în parte a unui efort comun al Uniunii Europene și Statelor Unite pentru stabilizarea zonei, întărirea capacităților de control teritorial ale autorităților nigeriene și ale țărilor G5 Sahel și supravegherea frontierei și teritoriului și dezvoltarea componentei aeriene.

Misiunea - a cărei zonă geografică de intervenție s-a extins și în Mauritania, Nigeria și Benin - include în prezent aproximativ 350 de persoane și 13 vehicule terestre. Contingentul, situat într-un hub operațional-logistic finalizat în iunie 2022 și situat în interiorul aeroportului Niamey, include echipe de recunoaștere, comandă și control, precum și instructori, care urmează să fie dislocați și la Colegiul de Apărare din Mauritania, personal sanitar și ingineri pentru  lucrări infrastructură, echipă de detecție împotriva amenințărilor chimice-biologice-radiologice-nucleare (CBRN), unități de sprijin, protecția forțelor și de culegere informații, supraveghere și recunoaștere în sprijinul operațiilor (ISR).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel