Armata rusă, tot mai dependentă de Iran? După drone Rusia ar putea folosi împotriva Ucrainei și rachete iraniene

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În urmă cu câteva zile, Rusia a lansat peste 80 de rachete de croazieră și câteva zeci de drone kamikaze iraniene de tip Shahed-136 în Ucraina, după care intensitatea bombardamentelor a scăzut. Potrivit publicației americane The Drive, experții consideră că Forțele Armate ale Federației Ruse nu au suficiente rachete și drone, așa că nu pot menține o asemenea intensitate de impact pentru o perioadă lungă de timp. 

Publicația semnalează faptul că Iranul ar putea ajuta Rusia în această direcție. Având în vedere capacitatea de producție limitată a părții ruse și sancțiunile care împiedică reînnoirea acesteia, Teheranul poate deveni furnizor de diverse tipuri de rachete pentru Moscova, căreia îi livrează deja drone. Prin urmare, este posibil ca în scurt timp să se vorbească despre utilizarea de către Rusia în conflictul din Ucraina chiar și a rachetelor balistice fabricate în Iran.

“După ce a furnizat drone kamikaze pentru războiul Rusiei din Ucraina, Iranul, care este avid de bani, ar putea sprijini partea rusă în urma scăderii arsenalului de rachete cu rază lungă de acțiune al Moscovei”, se arată în materialul din publicația americană. 

Jurnaliștii au atras atenția că, încă din weekendul trecut, presa iraniană a început să vorbească despre un posibil transfer de rachete balistice din Iran către Rusia. De exemplu, un articol în limba franceză a semnalat faptul că atacul cu rachetă din localitatea Bogorodichnoye din Republica Populară Donețk avea semne ale unei rachete balistice cu rază medie de acțiune Khyber Shikan, cu o bătaie de 1.450 de kilometri, care a fost prezentată oficial abia în luna februarie.

 

Stocurile rachetelor de croazieră H-555 epuizate încă din Siria

 

În plus, experții americani cred că Rusia și-a epuizat practic stocurile de rachete de croazieră H-555 încă din Siria, deoarece acestea sunt folosite rar în Ucraina. În schimb, trupele ruse întrebuințează adesea rachete de croazieră strategice H-101 lansate din aer. Dar și stocurile lor au scăzut semnificativ.

“În orice caz, situația cu care se confruntă Aviația cu rază lungă de acțiune din Rusia pare suficient de critică pentru ca aceasta să înceapă să folosească mai multe rachete antinavă H-22 din timpul Războiului Rece împotriva țintelor terestre din Ucraina.

Apogeul atacurilor aeriene cu rachete H-22 și posibil H-32 îmbunătățite a fost atins în vara acestui an, când au fost lansate aproximativ 200 de rachete de acest tip. După cum am menționat mai devreme, stocurile de rachete H-22 rămase din perioada sovietică sunt semnificative, dar durata lor de valabilitate se apropie de sfârșit. Lansările din Ucraina sunt mai ieftine decât eliminarea lor, deși precizia lor este limitată, mai ales în comparație cu rachetele moderne de croazieră sau balistice”, se arată în articolul din The Drive.

 

Iranul dispune de o gamă largă de rachete

 

Publicația a menționat faptul că dezvoltarea de către Teheran a rachetelor cu rază lungă de acțiune a devenit deja un factor familiar în cercurile geopolitice din Orientul Mijlociu.

Împreună cu rachetele de croazieră și dronele, rachetele balistice iraniene sunt concepute pentru a avea un efect de descurajare, dar, cu toate acestea, ele au fost folosite în acțiune de Iran și aliații săi, fapt ce ar trebui să fie foarte important pentru Rusia. În același timp, Iranul are o gamă foarte mare de rachete, iar Rusia ar putea fi interesată chiar și de modelele învechite, cu precizie scăzută.

“Iranul are o mare varietate de rachete de diferite clase și cu diverse focoase. Teheranul ar putea furniza aceste sisteme Rusiei și, chiar dacă multe dintre ele vor fi doborâte, vor lucra la epuizarea apărării antiaeriene a Ucrainei”, a concluzionat publicația americană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel