Armata rusă se laudă că a mai primit un lot de bombardiere Su-34. Câte bombardiere de acest tip mai dețin Forțele Aeriene ruse

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-34 / captură video
Su-34 / captură video

Serviciul de presă al companiei ruse de stat Rostec a informat, pe 09.10.2024, că reprezentanții Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) au predat Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse un nou lot de bombardiere de front Su-34.

“Avioanele au fost fabricate ca parte a programului de producție din acest an. Înainte de a fi transferate la trupe, aeronavele au fost supuse unei serii de teste la sol și de zbor”, se arată într-un comunicat de presă al Rostec, preluat de agenția Interfax.

După cum a declarat șeful OAK, Yuri Slyusar, fabricile rusești de avioane mențin rata de producție necesară pentru îndeplinirea la timp a obligațiilor față de Ministerul Apărării.

“Asigurarea armatei și flotei cu aeronave noi reprezintă misiunea principală pentru noi. În același timp, lucrătorii din producție muncesc în mod constant pentru a îmbunătăți procesele și a introduce tehnologii care ne permit să creștem ritmul de producție”, a menționat Slyusar.

“Sunt încrezător că noile capabilități ale aeronavei noastre de tip Su-34, care astăzi este avionul cu cea mai largă gamă de arme utilizate, vor contribui la atingerea obiectivelor operației militare speciale”, a spus și prim-vicepremierul rus, Denis Manturov, care, prin ”operația specială”, se referea la invadarea Ucrainei.

Deși Rusia a produs peste 160 de avioane Su-34 (incluzând și prototipuri) numărul aeronavelor funcționale ar putea fi mult mai mic. Site-ul Oryx, care monitorizează pierderile de tehnică de luptă din Ucraina, documentează 35 de aeronave Su-34 rusești care au fost pierdute în războiul din Ucraina. Doar în perioada martie-aprilie, conform rapoartelor ministerului ucrainean al apărării, Kievul a doborât peste 10 avioane Su-34. 

Bombardierul Su-34 a fost proiectat pentru a distruge țintele inamice de la sol și de la suprafața apei, în orice moment al zilei și în orice condiții meteorologice. Aeronava întrebuințează arme dirijate aer-sol și aer-aer cu rază lungă de acțiune. Aceasta poate transporta până la opt tone de încărcătură în cele 12 puncte de prindere de sub aripi. Su-34 are o autonomie mare de zbor, de până la 4.000 de kilometri, și poate evolua la viteze de până la 1.900 de kilometri pe oră.

Surse: militarynews.ru, tvzvezda.ru.

Comentariul autorului:

Ca de obicei în ultima perioadă, reprezentanții ruși nu au făcut precizări referitoare la numărul de avioane Su-34 furnizate Forțelor Aerocosmice. Dintr-un material video prezentat de postul de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării rezultă faptul că este vorba de cel puțin două aeronave, dar numărul real al acestora ar putea fi de trei sau chiar patru avioane.

Trebuie precizat faptul că este vorba despre al patrulea lot de bombardiere de front Su-34 livrat la trupe în acest an. Loturile anterioare au fost transferate Forțelor Aerocosmice pe 05 aprilie, 17 iunie și 02 septembrie. Este posibil ca, până la sfârșitul anului, întreprinderea producătoare din Novosibirsk să mai furnizeze militarilor ruși încă un lot de avioane de acest tip.

Bombardierele produse în acest an sunt avioane modernizate de tip Su-34M (Su-34NVO), cu capabilități extinse de luptă.

Avioanele livrate în loturile din 2024 au fost constuite în baza unui contract încheiat în anul 2022 între Ministerul rus al Apărării și OAK pentru producerea unui număr suplimentar de avioane de bombardament și vânătoare Su-34M.

Până la începutul anului 2024, Întreprinderea de aviație V.P. Chkalov din Novosibirsk a produs și livrat la trupe un total de 163 de avioane Su-34(M), inclusiv șapte prototipuri din producția de pre-serie.

Acest lucru înseamnă că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun în prezent de aproximativ 140 de bombardiere Su-34, care pot fi întrebuințate în conflictul din Ucraina.

În ultima perioadă, aeronavele de acest tip au fost utilizate intens în executarea de lovituri asupra pozițiilor ucrainene cu bombe de aviație dotate cu dispozitive de planare și corecție. Acestea folosesc întreaga gamă de bombe puternic explozive din familia FAB, respectiv FAB-250, FAB-500, FAB-1500 și FAB-3000.

Acestea din urmă (FAB-3000), cu o putere distructivă semnificativă, au început să fie utilizate în versiunea cu module de planare și corecție, care permite executarea loviturilor de la distanță mare față de țintă, în luna iunie 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel