Armata Rusă riscă să își piardă capacitatea de regenerare a forței

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Înainte ca Federația Rusă să invadeze Ucraina, armata rusă avea 168 de grupări tactice de nivel  batalion (BTG). În cadrul armatei ruse, BTG reprezintă unitatea de bază pentru ducerea luptei terestre, Fiecare BTG include aproximativ 800 de militari și aproximativ 50 de vehicule blindate. Pentru campania din Ucraina, armata a concentrat cel puțin 125 din cele 168 de BTG-uri ale sale, însemnând trei sferturi din totalul forței de luptă.

Trei luni mai târziu, ucrainenii au distrus peste 4.000 de vehicule rusești, au ucis aproximativ 15.000 de militari ruși, au rănit un număr cel puțin dublu, astfel că pierderile Rusiei echivalează cu scoaterea din luptă a aproximativ 30 de BTG-uri.

Astfel, în timp ce Rusia încearcă să susțină o nouă ofensivă centrată pe orașul Severodonețk din Regiunea Lugansk, devine important de aflat câte BTG-uri au mai rămas și,câte mai poate mobiliza Kremlinul pentru continuarea luptei.

Pe măsură ce armata rusă s-a retras din nordul Ucrainei în martie și aprilie, a reconstituit unele BTG-uri și a desfășurat, de asemenea, grupări noi din regiunile ruse periferice apropiate. Pe 16 mai, Pentagonul a estimat că Rusia avea 106 BTG-uri în Ucraina. Zece zile mai târziu, numărul vehiculat al batalioanelor a ajuns la 110, în pofida faptului că rușii au pierdut cel puțin o grupare care încerca să traverseze râul Severski Donețk, la nord de Severodonețk, la începutul lunii mai.

Cu 110 BTG-uri în Ucraina, armata rusă ar putea avea doar 20 sau 30 de batalioane în rezervă. În mod realist, unele dintre acestea nu pot fi dislocate pentru că ar lăsa fără apărare zone ruse sau granițele importante, cum sunt spre exemplu BTG-urile din Kaliningrad sau de la frontiera cu Letonia și Estonia.

Pe măsură ce numărul victimelor continuă să crească în rândul trupelor ruse, renunțarea la regenerarea forței în Ucraina nu este o opțiune pentru Rusia decât dacă este dispusă să piardă. Soluția evidentă este constituirea de noi BTG-uri. Însă cu ce trupe și echipamente?

Conform unui ordin recent de mobilizare, pe care surse din mediul de informații militare susțin că l-au văzut, Kremlinul intenționează să se orienteze către unitățile de instrucție și antrenament, ceea ce, în mod evident, este o mișcare riscantă.

Fiecare brigadă și regiment din armata rusă formează cel puțin două BTG-uri pentru luptă, ambele cu militari profesioniști. Un așa-numit „al treilea batalion” din aceste mari unități este destinat instruirii recruților și, conform regulamentelor actuale, nu ar putea fi trimis în teatru de operații, având sarcini exclusiv pe linie de instrucție și poliție militară.

Se pare însă că ordinul de mobilizare cere acestor unități să-și transfere tot personalul apt pentru luptă pentru a forma BTG-uri suplimentare, Potrivit unor estimări făcute pe baza datelor din surse deschise, armata rusă ar mai putea obține încă 30 sau 40 de BTG-uri de la aceste batalioane.

Este puțin probabil ca aceste unități să fie însă și bine înarmate. Armata rusă a pierdut o treime sau mai mult din tancurile sale operative. O nouă producție, în mod realist, nu le poate înlocui. Principala fabrică de tancuri a Rusiei a încetat producția în martie, deoarece noile sancțiuni au lipsit-o de microcipuri și sisteme optice, pe care Rusia de obicei le importă.

Pe hârtie, Kremlinul are 10.000 de tancuri în depozit, inclusiv mii de T-80 și T-72 destul de moderne. Dar multe dintre acestea nu beneficiază de modernizările permise de utilizarea circuitelor integrate performante sau a dispozitivelor optice, iar altele au ruginit după ani de expunere la ploaie și zăpadă.

Unele dintre cele mai vechi tancuri depozitate s-au descurcat cel mai bine. T-62-urile vechi de 60 de ani nu au foarte multe echipamente sofisticate și ar putea fi mai ușor de regenerat. Acest lucru explică de ce utilizatorii rețelelor sociale au început să semnaleze trenuri cu tancurile “antice” care sunt aruncate în luptă în sudul Ucrainei.

Astfel, pe măsură ce războiul din Ucraina intră în a patra lună, Kremlinul începe procesul dureros de formare a zeci de BTG-uri pentru a înlocui un număr egal de grupări pe care ucrainenii le-au distrus, iar termenul limită este probabil luna iunie.

Însă aceste BTG-uri vor circula cu vehicule învechite și, mai rău pentru armata rusă, vor lăsa bazele de antrenament ale brigăzilor și regimentelor fără instructori, adică fără “țesutul regenerativ” al unei armate. Când aduci instructorii în teatrul de luptă, pierzi capacitatea de a te regenera.

Prin măsura luată, Rusia își poate reînnoi temporar forțele în Ucraina, refăcând aproximativ numărul trupelor pe care îl deținea în prima zi a războiului. Dar această completare poate fi făcută pentru ultima dată. Dacă Ucraina înregistrează aceleași succese și distruge aceste BTG-uri suplimentare, Rusia nu mai are posibilitatea să genereze alte batalioane care să le ia locul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel