Radiolocatorul rusesc, dispus la aproximativ 60 de km de frontiera cu Ucraina, pe teritoriul regiunii Kursk, era în funcțiune în momentul distrugerii.
Pentru lovirea radarului, luptătorii ucraineni au folosit o dronă din care au fost aruncate mai multe încărcături explozive.
Atacul s-a soldat cu avarierea mașinii de aparatură, antenei principale și a mașinii de control, care sunt o parte din elementele componente ale complexului de radiolocație 55J6U „Nebo-U", a informat, pe 30 septembrie, Militarnîi.
Publicația ucraineană prezintă și un videoclip (preluat de pe canalul Telegram al unui voluntar ucrainean) cu loviturile lansate asupra sistemului rusesc:
Potrivit altui canal de Telegram - Cyber Boroshno, radarul lovit era pe teritoriul unității militare ruse numărul 67990, care se află la sud-vest de orașul Dmitriev-Lhovsky, din regiunea Kursk.
Nebo-U supraveghea până aproape de Mariupol
Stația de radiolocație 55J6U „Nebo-U” lucrează în trei coordonate (tridimensională) în gama undelor metrice fiind destinată detectării și urmărirea obiectelor aeriene. A intrat în înzestrarea armatei ruse în 1995.
Potrivit dezvoltatorilor, radarul „Nebo-U” urmărește și determină poziția țintelor aeriene de diferite clase - avioane, inclusiv avioane de mici dimensiuni, rachete de croazieră și balistice pe o rază de până la 600 km și la o altitudine de până la 70 km. Din poziția în care se afla, radiolocatorul rusesc monitoriza spațiul aerian până în regiunile ucrainene vestice Rivne și Khmelnitsky, iar spre sud până aproape de orașele Nikolaev, Melitopol și Mariupol, ultimul aflat pe țărmul nordic al Mării Azov.
După neutralizarea radiolocatorului „Nebo-U”, militarii ucraineni au atacat cu drone, în dimineața de 1 octombrie, Uzina de Aviație Smolensk aflată lângă aerodromul Severny (regiunea Smolensk) și aeroportul Soci (regiunea Krasnodar), potrivit publicației ucrainene Censor.
Reamintim că și după distrugerea câtorva radare importante din peninsula Crimeea, armata ucraineană a lansat ulterior atacuri de succes cu rachete asupra portului Sevastopol și Cartierului General al Flotei ruse din Marea Neagră.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News