Armata rusă nu pleacă din Transnistria. Moscova spune că „operațiunea de pacificare e departe a de a se fi epuizat”

Soldați ruși, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Soldați ruși, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Adjunctul ministrului de externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, a declarat că mandatul GOTR în regiunea transnistreană este departe de a fi epuizat, de aceea nu se cunoaște când acesta își va încheia misiunea. Rudenko a menționat că una dintre misiunile GOTR este de a păzi depozitele de muniții de la Cobasna și de a asigura „aprovizionarea” misiunii ruse de pacificare în regiune. 

Publicitate

Cu privire la evacuarea și distrugerea munițiilor, Rudenko a subliniat că partea rusă ar fi dispusă să elaboreze împreună cu Chișinăul „pași concreți în acest sens”, se arată într-un interviu pentru agenția rusă Sputnik, citată de portalul Deschide.md.  

Rudenko a vorbit despre faptul că menținerea Grupului Operativ al Trupelor Ruse în stânga Nistrului ar avea obiective foarte clare. În primul rând, GOTR aprovizionează contingentul de pacificatori în cadrul Forțelor comune de menținere a păcii. „Mandatul operațiunii de pacificare este departe de a fi epuizat și este legat foarte atingerea înțelegerilor politice privind reglementarea conflictului. Deocamdată, suntem departe de acest țel”, a spus Rudenko. 

 

Armata rusă păzește depozitele cu minuții din Transnistria

 

În al doilea rând GOTR păzește depozitele cu muniții din Transnistria. „Este cu desăvârșire responsabilitatea noastră. Noi nu renunțăm la obligațiile privind evacuarea și distrugerea munițiilor și suntem pregătiți, împreună cu partea moldovenească, să elaborăm pașii concreți în acest sens”, a spus Rudenko. 

Potrivit oficialului rus, procesul de reglementare transnistreană nu trece prin vremuri bune în ultimii doia ani. Dovadă este faptul că ultima întâlnire oficială în formatul de negocieri internațional 5+2 a avut loc la Bratislava în octombrie 2019. Ar fi vorba, potrivit oficialului, de două cauze ale acestei pauze: pandemia coronavirusului și procesele politice interne din R. Moldova.  

„Rusia și alți mediatori și observatori în formatul 5+2 au depus multe eforturi în anul 2021 pentru convocarea ședinței până la sfârșitul anului. Această posibilitate a fost foarte reală, dar nu a fost realizată din cauza poziției părții moldovenești. S-ar părea că anume Chișinăul ar trebui s fie cel mai interesat în să dea imbold procesului de negocieri, să refacă dinamica lucrativă a formatului 5+2. Însă, se pare că au avut prioritate alte considerente”, a conchis Rudenko.  

Cu privire la o vizită a Maiei Sandu la Moscova, Rudenko a apus că aceasta va fi posibilă doar atunci când va fi formată „o agendă grea și consistentă”. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel