Armata rusă a amplasat la înălțime sisteme Pantsir, folosind turnuri metalice. Ideea nu este nouă, a mai fost folosită de naziști

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Postul propagandistic rus de televiziune Russia 24 a difuzat recent imagini care arată sisteme Pantsir amplasate pe o râpă de beton armat.
Postul propagandistic rus de televiziune Russia 24 a difuzat recent imagini care arată sisteme Pantsir amplasate pe o râpă de beton armat.

Rusia a lansat imagini care arată acțiunea turnurilor sale antiaeriene împotriva dronelor kamikaze ucrainene din regiunea Moscova. Mass-media rusă a arătat aceste turnuri în acțiune, vizând dronele care amenințau capitala.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vorbește despre eficiența apărării antiaeriene a orașului, subliniind că forțele ruse au interceptat și doborât cu succes zece vehicule aeriene fără pilot (UAV) ucrainene care „zburau spre Moscova”. El a descris aceste „întâlniri” pe Telegram , raportând că dronele au fost doborâte în districtul Podolsk, situat la sud de Moscova. „Nu există rapoarte privind victime sau pagube”, a scris Sobianin, remarcând amploarea atacului ca fiind unul dintre cele mai mari din ultima vreme.

Așa cum a relatat la acel moment și DefenseRomania, pozițiile antiaeriene cu sisteme Pantsir-S1 dispuse pe clădiri înalte au apărut pentru prima dată în Rusia în urmă cu aproximativ un an.

Platformele înalte extind câmpul vizual al radarului, îmbunătățind semnificativ capacitatea sistemului de a detecta și de a angaja ținte care zboară joase la distanțe mai mari. O astfel de vedere ridicată și extinsă este deosebit de importantă în zonele urbane.

Rușii vor avea din plin nevoie de ele. ”Ucraina pregătește răspunsul Rusiei la atacurile de luni”, a anunțat ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov. "Rusia a lovit din nou orașele noastre în această noapte. Oameni pașnici au fost răniți, case au fost distruse și infrastructura critică a fost deteriorată", a spus ministrul, care presează, la unison cu ceilalți oficiali ucraineni, pentru o decizie logică - de ridicarea restricțiilor occidentale asupra atacurilor cu capabilități cu rază lungă asupra țintelor militare inamice.

În același timp, "Ucraina își pregătește răspunsurile. Arme de producție proprie", a subliniat șeful Ministerului Apărării.

 

Ideea turnurilor nu este nouă. A mai fost folosită de naziști

G-Tower” de la Augarten, Viena - C.Stadler/Bwag - wikimedia

Ideea de a plasa sisteme de apărare pe turnuri nu este nouă. Mai degrabă, o tactică strategică defensivă similară folosită de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Flaktürme, așa cum erau numiți, erau fortărețe mari supraterane concepute pentru a proteja împotriva atacurilor aeriene aliate.

În Germania Nazistă, au existat mai multe sisteme de turnuri de alertare în orașele Berlin (trei), Hamburg (două) și Viena (trei). Alte orașe care au folosit turnuri anti-alertă includ Stuttgart și Frankfurt.

În timp ce turnurile naziste erau adesea foarte voluminoase (peste 10 etaje), turnurile care au fost construite în afara Moscovei nu sunt chiar atât de înalte. Ele par a fi structuri ridicate ale structurii metalice. Judecând după fotografii, unele dintre turnuri par să aibă cel puțin trei etaje. Fără nicio rampă vizibilă, Pantsir-ul montat pe camion a fost probabil plasat cu o macara sau un elicopter de transport mai mare, scrie The Business Insider.

 

Lovituri de răzbunare ale Rusiei

Amintim că, luni, Rusia a lansat asupra Ucrainei cel puțin 236 de mijloace de atac aerian, în cel mai mare atac aerian de la începutul agresiunii militare. Potrivit Kievului, au fost lansate 127 de rachete și 109 drone, inclusiv:

  • 3 rachete Kh-47 Kinjal, lansate de avioane MiG-31K, din spațiul aerian al regiunilor ruse  Ryazan și Lipetsk (a fost doborâtă una),

  • 6 rachete balistice Iskander-M/KN-23 lansate terestru din regiunile Kursk și Voronej (a fost doborâtă una),

  • 77 de rachete de croazieră Kh-101, de pe aeronavele Tu-95MS din spațiul aerian din regiunea Volgograd și regiunea Mării Caspice

  • 28 de rachete de croazieră Kalibr de pe vase de suprafață/subacvatice din partea de est a Mării Negre

  • 3 rachete de croazieră Kh-22 din spațiul aerian al regiunii Voronezh (a fost doborâtă una),

  • 10 rachete aeriene ghidate Kh-59/Kh-69, lansate de aeronave Su-57 și aeronave Su-34 din spațiul aerian al regiunii Belgorod și al regiunii Mariupol,

  • 109 UAV-uri de atac Shahed-131/136 - zonele de lansare ale Primorsko-Akhtarsk , Kursk, Yeisk (Rusia), Chauda (Crimeea).

Ucraina a doborât 201 de ținte aeriene - 99 UAV-uri de atac Shahed-131/136 și 102 de rachete. Pe lângă cele 3 interceptări reușite a rachetelor moderne rusești - câte una pentru „Kinjal”, Iskander și Kh-22 - apărarea ucraineană a mai doborât 99 de rachete de tipul Kh-101, „Kalibr” și Kh-59/69.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel