Armata României va avea propriul satelit militar. România demarează achiziția și poate deveni furnizor satelitar în regiune

România va avea propriul satelit militar. Achiziția satelitului va fi demarată cel târziu în 2024.

Ideea de a achiziționa un satelit propriu nu e una nouă. Încă din 2018 au apărut informații cu privire la intenția Armatei României de a achiziționa un satelit pentru a evita costurile de închiriere a serviciilor de comunicare prin satelit.

Costurile cu închirierea în perioada 2008-2018 au fost de 7.5 milioane de euro.

Potrivit datelor din media de la vremea respectiv satelitul va avea o durată de viață garantată de cel puțin 15 ani.

În 2018, Gabriel Leș, pe atunci ministrul al Apărării, a avut o întâlnire cu președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA).

Experții ESA s-au aflat în România pentru asigurarea suportului tehnic Agenției Spațiale Române, instituție care participă la realizarea studiului-concept pentru fundamentarea proiectului sistemului satelitar de telecomunicații care va deservi nevoile Sistemului Național de Securitate al României, program care va fi coordonat de Ministerul Apărării Naționale. Implementarea programului ar fi trebuit să înceapă din 2022.

 

România va avea propriul satelit militar. Cel mai târziu achiziția va începe în 2024

 

2. -imagine fara descriere- (satelit_spatiu_03759500.jpg)

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat achiziția acestui satelit militar în podcastul Observatorului Militar al MApN din urmă cu o lună. Oficialul Ministerului Apărării a vorbit despre achiziția satelitului militar în contextul unei discuții care vizau viitoare programe de înzestrare ale Armatei. 

„Un alt program pe care îl dorim să-l începem, dar nu știm dacă se va întâmpla anul acesta sau în anul următor, se referă la sistemul satelitar militar de telecomunicații. Aici vom începe achiziția acestui sistem în funcție de modul în care își termină fundamentarea pe cerințe operaționale echipa condusă de comandantul comunicațiilor și informaticii și în funcție de alegerea acestora noi vom cumpăra respectivul sistem. Asta înseamnă că vom avea un satelit militar românesc”, a precizat generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

Amintim că războiul brutal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a arătat importanța sistemelor satelitare și de telecomunicații.

Odată cu finalizarea unui asemenea program, România devine astfel un potențial furnizor de servicii satelitare în zona Balcanilor și la frontiera de sud-est a NATO și deschide noi arii de dezvoltare a industriei aero-spațiale la nivel național.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel