Generalul Mihai Burlacu a participat la Critical Infrastructure Protection Forum, eveniment organizat la Palatul Parlamentului, amintește agenția Agerpres.
"Şi noi avem în vedere infrastructuri de tip cloud, privat sau hibrid (...). 5G, 6G, 7G, sunt tot mai multe provocări. Întotdeauna militarii au fost subiectul seducţiei tehnologiei, pentru că succesul depinde de ea foarte mult", a arătat generalul Burlacu.
Burlacu a vorbit şi de momente în care este nevoie de asistenţa Inteligenţei Artificiale.
„Contracararea fără AI a unei rachete hipersonice ce se îndreaptă spre teritoriul național nu ar fi posibilă”
"Să ne gândim la un atac cu vehicule autonome sau cu arme hipersonice. O rachetă hipersonică înseamnă minute, iar capacitatea de a lua decizii în acest interval de timp este aproape imposibilă. Deci nu mă gândesc la acţiuni ofensive, ci pur şi simplu imaginaţi-vă că, din eroare, o rachetă (...) poate să aibă un curs deviat (...) care să ajungă în teritoriul naţional. O contracarare a unei asemenea ameninţări nu poate fi făcută, după calculele noastre, fără să avem suportul acestei echipe cu maşina - machine-teaming - o intervenţie a Inteligenţei Artificiale", a exemplificat el.
Acesta a spus că în categoria infrastructurii critice sunt incluse şi sisteme de navigaţie, de senzori, supraveghere, de comandă-control.
"Fără să investim în cercetare şi în implementarea acestor noi tehnologii, nu este uşor", a arătat Mihai Burlacu, mărturisind că "tineri talentaţi care să poată să se dedice unor astfel de proiecte şi să se angajeze în cercetare sunt dificil de găsit, nu numai în zona cyber, dar şi în alte proiecte".
El a prezentat diverse aspecte ale cercetării din domeniu.
"Avem un program care vizează comunicaţii satelitare (... ) lucrurile nu merg aşa cum ne-am dori. Dincolo de ceea ce autocritic trebuie să subliniez, deci lipsa tinerilor talentaţi şi personalului cu expertiză adecvată şi a resurselor în general, aş vrea să subliniez şi aspecte pozitive - faptul că avem cooperări internaţionale valabile în acest sector, centre de excelenţă, agenţii NATO, aliaţi care reuşim foarte bine să facem lucru împreună", a arătat şeful Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News