Podcastul Obiectiv EuroAtlantic este difuzat de DefenseRomania în fiecare săptămână, în ziua de vineri, dar în această săptămână și pe fondul crizei din Orient emisiunea va fi difuzată mai rapid.
Invitatul lui Tudor Curtifan din această ediție specială este generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu, primul comandant al Corpului Multinaţional Sud-Est.
Emisiunea e difuzată de DefenseRomania începând cu data de 8 august (joi) 2024, de la ora 10:00 pe DefenseRomania.ro și pe toate platformele social media ale publicației noastre.
Subiectul va fi Armata României în contextul celor două conflicte majore cu impact global: Războiul Israelului împotriva grupărilor teroriste proxy iraniene și cel declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, conflict de o intensitate fără precedent în Europa după ce de-al Doilea Război Mondial, care se desfășoară în imediata apropiere a granițelor României.
Gen. (r.) Tomescu, cunoscut ca o persoană care nu se ferește să spună lucrurilor în față, va analiza încotro se îndreaptă conflictele actuale, dar va face o analiză și din perspectiva forțelor armate ale României.
Nu vor fi ocolite subiecte sensibile privind nu doar războiul hibrid, dar și înzestrarea Armatei noastre, starea industriei de apărare, rezerva Armatei României. O radiografie în plin conflict major la granițele noastre.
Va fi analizat și războiul rus împotriva Ucrainei, inclusiv din unghiul unui posibil viitor război de mare intensitate între NATO și Federația Rusă.
Acestea și multe alte subiecte în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlnatic.
Cine e generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu
Generalul-locotenet (r.) Cătălin Tomescu a fost primul comandant al Corpului Multinațional Sud-Est din Sibiu.
Comandamentul a fost înființat la 23 iulie 2020, fiind la acel moment cel mai nou cartier general de nivel de corp de armată al NATO, din Europa și al doilea înființat în ordine cronologică pe Flancul Estic, după cel din Polonia.
Având statutul unui comandament internațional, rolul său este integrator în ce privește forțele naționale și cele aliate, potrivit datelor publicate de Wikipedia din surse oficiale ale MApN. Este inclus arhitecturii de securitate a Alianței de la nivelul Flancului Estic Aliat și de la nivelul Regiunii Mării Negre, contribuind la consolidarea posturii de descurajare și de apărare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, din aceste regiuni. În cazul unor situații de criză sau de război, urmează să asigure comanda și controlul la nivel de corp de armată pentru operațiunile terestre ale NATO.
În lunga sa carieră militară gen. (r.) Cătălin Tomescu a îndeplinit mai multe funcții de la comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată (2004-2008) dar și locţiitor al comandantului Corpului NATO de Reacţie Rapidă în Turcia (Istanbul), comandant al Diviziei 1 Infanterie, locţiitorul şefului Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din SMAp, precum și locțiitor al Reprezentanţei Militare a României la Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News