Publicitate
Rusia a lansat pe data de 24 februarie 2022 o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei generând cea mai mare criză de securitate în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
La peste trei ani de la momentul invaziei, pierderile de ambele părți sunt uriașe iar frontul blocat. Rusia ocupă în prezent aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea, anexată ilegal în martie 2014. Rușii au anexat și patru regiuni din sud-estul Ucrainei, pe care nici măcar nu le controlează în toatlitate. E vorba de Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
După ce contraofensiva Ucrainei din vara anul trecut nu a avut rezultatul așteptat, Ucraina se confruntă cu un avans rus coroborat cu suspendarea asistenței militare occidentale, în special din SUA.
În tot acest context dificil președintele Francez Macron nu a exclus posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina în viitor, stârnind un val de reacții inclusiv în interiorul NATO. Totuși, Macron a subliniat că nu există un consens între aliați în această privință. Ulterior președintele francez a îndemnat Europa să nu fie „lașă” în fața agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
România va continua sprijinul necondiționat pentru Ucraina, dar nu va trimite combatanți pe front
Sursă foto: MApN
Președintele Klaus Iohannis l-a primit în această zi la Palatul Cotroceni pe Jakov Milatović. Cei doi au oferit și declarații de presă iar în contextul declarațiilor președintelui francez Emmanuel Macron, președintele român Klaus Iohannis a fost întrebat despre modul în care se poziționează România.
Acesta a dat asigurări că Armata României nu va lupta în Ucraina, dar a reiterat sprijinul necondiționat pentru vecinii noștri.
„România nu va trimite combatanți în Ucraina. Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri și vom continua așa cum am făcut-o până acum. Am spus-o de multe ori și îmi place să o repet. România e alături de Ucraina și alături de ucraineni și ne vom continua sprijinul atât timp cât va fi nevoie”, a precizat președintele Iohannis.
România a sprijinit masiv Ucraina, atât din punct de vedere umanitar, cât și din punct de vedere militar. Doar că, prin decizie politică, ajutorul militar a fost secretizat. România e singura țară care a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina.
Ucrainenii au mulțumit recent pentru 15 pachete de ajutoare militare, dar Bucureștiul nu a dezvăluit niciodată despre ce e vorba. Putem însă intui că muniție și tehnică militară.
Iar pe lângă această asistență, România va antrena inclusiv piloți ucraineni de F-16 în Centrul de Instruire de la Baza 86 Borcea, primul centru de F-16 din Europa.
Tot ce știm despre prezența armelor românești pe frontul din Ucraina e de pe imaginile surprinse pe front și analizate inclusiv de DefenseRomania. Astfel, printre altele, ucrainenii au primit din partea României blindate TAB-71 amfibii, obuziere, lansatoare și numeroase cantități de muniție de 152 mm și 122 mm, dar și aruncătoare de grenade.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News