„Principalii indicatori ai activității de autoevaluare au reliefat faptul că structura de comandă-control a Armatei României și-a atins obiectivele fixate pentru anul 2022 și are capacitatea și resursele necesare îndeplinirii țintelor asumate pentru 2023”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Apărării către DefenseRomania.
Generalul Petrescu, șeful Apărării a subliniat că,„ pe linie națională, anul trecut s-au făcut pași importanți din punct de vedere al modernizării armatei”.
Cele mai importante puncte bifate în 2022 în înzestrarea Armatei României
Programele majore de înzestrare și de asigurare cu stocuri au înregistrat progrese. Au fost continuate proiectele demarate anterior, a fost semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16, au fost recepționate echipamente aferente sistemelor HIMARS, derivatelor PIRANHA 5, a fost atribuit contractul pentru rachetele de coastă și s-a realizat acordul-cadru pentru furnizarea de sisteme UAS.
Transportor blindat Piranha 5, aflat în dotarea Armatei române. Foto: DefenseRomania
E vorba astfel de cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon pe care le-a contractat România pentru 388 de milioane de euro din Norvegia, continuarea programului HIMARS, extinderea programului de blindate Piranha 5, atribuirea contractelor pentru baterii de coastă americane Naval Strike Missile (NSM), dar și a acordului cadru pentru furnizarea de drone Wathkeeper X produse de Elbit.
Rămân multe minusuri, mai ales în ceea ce privește înzestrarea Forțelor Navale Române și situația contractului „Corveta Multifuncțională”, dar și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand care așteaptă armament și sisteme modernizate de aproape două decenii.
„De asemenea, au fost demarate procedurile pentru alte programe importante, cum ar fi autovehiculele tactice blindate de tip ușor. Capabilitățile militare care au fost consolidate sau inițiate pe parcursul anului trecut sunt semnificative în raportul de forțe de la Marea Neagră, cu un efect de disuasiune important. Asigurarea militarilor cu echipament de protecție individuală a fost un alt obiectiv atins. Instruirea a fost ajustată potrivit cerințelor operaționale ale spectrului de riscuri și amenințări din spațiul Europei Centrale și de Est”, mai arată Ministerul Apărării.
Dar pe lângă înzestrare, anul 2022 a fost marcat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, „cu impact multidomeniu și cu influență semnificativă asupra securității euro-atlantice”.
„Corelat cu dinamica mediului regional de securitate, ansamblul activităților armatei s-a circumscris întăririi posturii de descurajare și apărare, atât pe dimensiunea națională, cât și în context aliat”, arată MApN.
Generalul Daniel Petrescu - șeful Armatei române, obiective pentru 2023
Lansarea unei rachete dintr-un sistem HIMARS aflat în dotarea României. Foto: Captură video MApN
„Anul 2023 se va derula sub semnul recrutării de personal nou și al instruirii celui existent. Va trebui să găsim metode mai eficiente atât pentru atragerea, cât și pentru menținerea personalului în armată. De asemenea, ne vom pregăti pe toate palierele, pe scenarii întrunite ale acțiunilor militare terestre, aeriene, navale și în spațiul virtual. Ne vom antrena cu tehnica nou intrată în dotare, vom utiliza lecțiile învățate din conflictele actuale, alături de aliați și parteneri, în țară și în străinătate. Exercițiul Saber Guardian, o secvență importantă din seria Defender Europe 23, condusă de Forțele Terestre ale SUA în Europa și Africa, va avea loc în țara noastră.
Totodată, un obiectiv important al Armatei României pentru 2023 îl reprezintă atingerea capacității operaționale finale de către Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est, o structură de comandă esențială în arhitectura de securitate aliată în zona de sud a flancului estic. Vom asigura un nivel ridicat al capacității de reacție, vom dezvolta capabilități relevante pentru îndeplinirea misiunilor și vom crește nivelul de operaționalizare al structurilor. În același timp, ne vom concentra pe îmbunătățirea condițiilor de trai și de instruire ale militarilor”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News