Armata poloneză se pregătește pentru orice și crește numărul militarilor de la granița de est

Militari polonezi din cadrul Forțelor Teritoriale de Apărare - WOT
Militari polonezi din cadrul Forțelor Teritoriale de Apărare - WOT

Polonia trebuie să-și pregătească soldații pentru un conflict deschis, a declarat marți șeful Statului Major al Forțelor Armate, generalul Wiesław Kukuła, la o conferință de presă.

Viceministrul Apărării, Paweł Bejda, a anunțat la aceeași conferință că armata va crește numărul de trupe dislocate la granița de est a țării cu Rusia și Belarus de la șase la opt mii de militari.

„Astăzi, trebuie să ne pregătim forțele pentru un conflict deschis, și nu pentru un conflict de tip asimetric. Acest lucru ne obligă să găsim un echilibru bun între misiunea de frontieră și menținerea intensității pregătirii armatei”, a spus Kukuła marți.

Relațiile poloneze cu Rusia și Belarus s-au deteriorat rapid după începerea invaziei Ucrainei de către Moscova în februarie 2022, relatează Reuters. Varșovia a mărit deja cheltuielile pentru apărare la aproape 4% din bugetul său în acest an, din cauza tensiunilor create de invazie.

Granița cu Belarus a devenit un focar de tensiuni după ce migranții au început fi utilizați ca mijloc de presiune. Belarus i-a ademenit în țară prin deschiderea unor agenții de turism în Orientul Mijlociu, care oferă o nouă rută neoficială către Europa. Potrivit Uniunii Europene, acest pas a fost menit încă de la început să provoace o criză în Europa.

 

Prin urmare, Polonia își întărește acum pozițiile trupelor sale la granița de est

 

Pe lângă desfășurarea a 8.000 de militari, Bejda a mai anunțat că se va forma o ariergardă de alți 9.000 de militari, care vor putea interveni la graniță în decurs de 48 de ore.

Acest lucru ar trebui să întărească granița împreună cu programul „Eastern Shield”, ale cărui detalii guvernul polonez a anunțat în mai, în baza căruia va acorda 10 miliarde de zloți (aproximativ 2 miliarde de euro) pentru consolidarea fortificațiilor de-a lungul graniței de est a țării. Programul ar trebui să fie finalizat până în 2028.

Kukuła a mai declarat în timpul conferinței că, din cauza interesului ridicat pentru aderarea la armată, a apărut o dilemă dacă nu ar fi indicat să profităm de situație și să acceptăm un număr mai mare de recruți decât prevede bugetul.

La sfârșitul anului trecut, personalul Armatei poloneze număra aproximativ 190.000 de oameni, inclusiv forțe terestre, aeriene, navale și speciale și forțe de apărare teritoriale. În următorii câțiva ani, statul intenționează să crească acest număr la 300.000.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel