Publicitate
”De la 1 februarie până la 30 aprilie, comisiile le vor stabili starea de sănătate, vor preciza calificările și clasificarea. În cazul unui conflict militar sau al unui dezastru natural vor fi chemați specialiști din rândul angajaților civili de care armata va avea cea mai mare nevoie și vor completa astfel personalul armatei”, spune Fakt.pl , care susține că citează surse militare. La momentul redactării materialului, nu există confirmarea din partea vreunui oficial polonez.
Cine ar putea fi chemat să se prezinte pentru evaluare? Femeile născute între 1997 și 2005 cu calificare pentru serviciul militar. Bărbații - specialiști, a căror vârstă nu a depășit 60 de ani, sunt chemați în fața comisiilor militare raionale. Printre cei chemați se numără și acei bărbați care au fost găsiți temporar inapți pentru serviciul militar în perioada 2022-2023. Medicii le vor verifica din nou starea de sănătate.
„Dacă persoanele citate refuză în mod nejustificat să se prezinte la o oră prestabilită într-un loc prestabilit sau refuză să se supună unui control medical, riscă amenda sau închisoarea. În unele cazuri, persoane cu calificări atribuite pot fi aduse în fața poliției”, informează Fakt.pl.
În prezent, conform informațiilor guvernamentale, armata poloneză este formată din aproximativ 111.000 de militari profesioniști și 32.000 de militari din forțele de apărare teritorială care se află în rezervă.
O armată de trei sute de mii de oameni? „Numai un nebun poate pretinde că o armată în timp de pace ar trebui să aibă 300.000 de soldați. În Europa, doar Rusia are mai mult, care practic este încă în stare de război”, critică generalul Mieczysław Gocuł, fost șef al Statului Major General al Armatei Poloneze.
Polonia e pe cale să devină o putere militară
Obuziere autopropulsate poloneze Krab. Foto: HSW/PGZ
Polonia vrea să mărească cheltuielile pentru apărare la 4 procente din PIB, în condițiile în care NATO le cere membrilor săi să cheltuiască minim 2% din PIB pentru apărare.
Armata poloneză a cheltuit sume astronomice pe armament, iar invazia rusă a Ucrainei de anul trecut a consolidat această tendință.
Numai în ultima perioadă, armata a cumpărat 366 de tancuri americane Abrams, 250 au fost comandate anul trecut în cea mai recentă versiune a M1A2 SEPv3 pentru 4,75 miliarde de dolari, cu livrare în 2025 și 2026. Acestea vor fi completate cu 116 tancuri Abrams M1A1 mai vechi, cumpărate cu1,4 miliarde de dolari, care vor fi livrate până la sfârșitul anului 2024.
Polonia va cumpăra, de asemenea, 32 de avioane de luptă F-35A de generația a cincea, pentru care prețul a fost raportat la 4,6 miliarde de dolari în 2020, când a fost semnat contractul, și 96 de elicoptere moderne de atac AH-64E Apache.
De asemenea, intenționează să achiziționeze 48 de avioane de luptă ușoare sud-coreene FA-50, livrate din 2023.
Varșovia dorește să dețină 1.000 tancuri coreene K2 Black Panther, contractul inițial este pentru 180 de tancuri K2, 212 obuziere autopropulsate sud-coreene K9A1. În plus, Polonia va produce obuziere autopropulsate poloneze AHS Krab pe șasiu de la K9. Vorbim aici de 460 de obuziere K9A1/K9PL.
Planul este de a comanda alte 820 de tancuri coreene K2/K2PL, ducând divizia blindată la 1.599 de unități.
În privința lansatoarelor multiple de rachete, Polonia va avea și cel mai consistent efectiv de lansatoare HIMARS din Europa. De asemenea, vor fi 218 lansatoare K239 Chunmoo, pe lângă achizițiile anunțate recent a 70 de lansatoare K239.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News