Armata Muntenegrului a fost echipată cu primele drone militare

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Armata Muntenegrului a fost echipată săptămâna trecută cu primele drone cu destinație strict militară. UAV-urile au fost achiziționate de Slovenia, care, în cadrul cooperării de apărare dintre cele două țări, a donat Muntenegrului sistemul de apărare antiaeriană BANS.

Dronele, care sunt echipate cu parașute de siguranță, pot zbura cu o viteză de 18 metri pe secundă, sunt capabile să zboare timp de două ore și jumătate, până la 40 de kilometri și se pot ridica la o înălțime de 4.000 de metri.

Aceste drone sunt folosite pentru supraveghere și culegere de date, în timp ce performanța lor va permite armatei muntenegrene să monitorizeze zone situate la o distanță de până la 40 de kilometri de operatorii lor, care pot extrage datele în timp real.

Achiziția dronelor s-a realizat prin programul comun de achiziții al celor două țări, în timp ce livrarea a fost efectuată pe 2 iulie, în prezența miniștrilor apărării din Muntenegru și Slovenie, Dragan Krapovic și Marjan Sharec, pe aeroportul militar "Prințul Danillo"din Podgorica.

Șeful Statului Major al armatei muntenegrene, generalul de brigadă Zoran Lazarevic, a spus că achiziționarea a șase drone este doar începutul îndeplinirii nevoilor de apărare națională și colectivă.

Dronele pentru scopuri militare sunt mai scumpe decât cele comerciale, datorită capacităților și tehnologiilor avansate: zboară mai mult și mai departe și pot transporta o anumită sarcină, în conformitate cu standardele NATO.

Ministerul Apărării din Muntenegru nu a răspuns la întrebarea cu privire la prețul acestora, dar într-unul dintre planurile de achiziție se precizează că pentru drone au fost alocați peste 1 milion de euro.

În fiecare an, Muntenegru alocă două procente din PIB pentru apărare, în timp ce o treime din cheltuieli se fac pentru modernizarea armatei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel