Armata marocană își modernizează forțele: ATACMS și cea mai nouă versiune de F-16 vor ajunge în Regat peste câțiva ani

Nicolae Iordan |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon Block 70. Foto: Lockheed Martin
F-16 Fighting Falcon Block 70. Foto: Lockheed Martin

Armata marocană își consolidează capacitățile militare printr-un nou acord de armament încheiat cu Statele Unite. Arsenalul de rachete aflat în posesia Forțelor Armate Regale și, în general, cooperarea militară dintre cele două țări fac obiectul unui parteneriat strategic menit să întărească poziția Marocului dar și securitatea și stabilitatea în regiune.

Departamentul de Apărare al SUA a anunțat că Lockheed Martin a obținut un contract privind producerea de rachete tactice ATACMS pentru lansatoare HIMARS, destinate Marocului.

"Contractul valorează aproximativ 227 de milioane de dolari și include Marocul și unele țări. Această tranzacție se încadrează în sistemul de vânzări militare străine (FMS) pentru anul fiscal 2024 și urmează  să fie finalizată în 2028".

De asemenea, săptămâna trecută, Departamentul Apărării al SUA a dat oficial undă verde pentru ca Lockheed Martin să înceapă producția sistemului de război electronic "Viper Shield" pentru avioanele moderne F-16 Block 70/72 ale Forțelor Aeriene Regale, ca parte a înzestrării aliaților SUA cu contramăsuri avansate împotriva amenințărilor în continuă schimbare".

Potrivit Pentagonului, este de așteptat ca producția să fie finalizată până la 30 iunie 2028 și să se încadreze în primul rând în serviciul "FMS", iar Regatul Marocului va beneficia de acesta alături de Bahrain, Bulgaria, Slovacia și Taiwan".

Avioanele F-16 Block 70/72 sunt considerate cele mai avansate din clasa de luptă F-16 și sunt oarecum similare cu specificațiile aeronavelor F-35, în special în ceea ce privește echipamentele și dispozitivele electronice militare de generația a cincea.

Producătorul a precizat pe site-ul său oficial: "Acest sistem are capacitatea de a oferi un scut electronic virtual în jurul aeronavei, permițând piloților de luptă să finalizeze în siguranță misiuni și să se confrunte cu scenarii de luptă din ce în ce mai complexe, să încurce adversarii și să ofere avertismente în avans cu privire la orice amenințare electronică".

Parteneriat pe termen mai lung

În 2020, cele două țări au semnat un acord în domeniul apărării pe o perioadă de zece ani. Ministrul Afacerilor Externe, Nasser Bourita, a subliniat, la acea vreme, că parteneriatul dintre Maroc și Statele Unite se remarcă prin aspectul său vizionar care definește "obiectivele noastre comune în domeniul securității pentru următorii zece ani și însoțește Marocul în ambițiile și proiectele sale actuale care vizează modernizarea sectorului de apărare sub conducerea Regelui Mohammed al VI-lea, Comandantul Suprem și Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Regale".

Cooperarea militară, care se extinde de mulți ani, a fost întărită odată cu aprofundarea înțelegerii strategice marocano-americane în timpul mandatului președintelui Joe Biden.

Marocul și Statele Unite au semnat anul trecut la Rabat o foaie de parcurs legată de cooperarea militară, care cuprinde direcțiile pentru implementarea activităților aprobate în cadrul celei de-a 13-a sesiuni a Comitetului Consiliului Consultativ de Apărare marocano-american.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel