În timp ce SUA și-au reafirmat la începutul anului intenția de a menține dependența echipamentelor militare de Sistemul de poziționare globală - GPS și de a se orienta mai degrabă către o strategie destinată protecției și securizării comunicațiilor GPS, în Israel, Centrul de tehnologie avansată de navigație, deschis împreună cu compania de stat Israel Aerospace Industries (IAI), a anunțat că va produce senzori inerțiali de înaltă precizie, a căror funcționare este independentă de GPS.
„Noii senzori vor permite producerea de sisteme de navigație de nouă generație și vor crește semnificativ performanța și capacitățile acestor sisteme”, se precizează într-o declarație din 10 martie a ministerului israelian citat de c4isrnet.com.
Generalul de brigadă Yaniv Rotem, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare din cadrul Direcției de cercetare și dezvoltare a apărării, a declarat că “centrul va contribui la independența tehnologică a Israelului”, scopul fiind de a lansa o soluție independentă pentru navigație, care poate fi menținută stabilă pe perioade lungi de timp, pentru o gamă largă de misiuni, fără a utiliza GPS-ul.
Avi Elisha, directorul general al diviziei IAI pentru sisteme electro-optice și de navigație, a declarat că centrul va folosi tehnologii unice. „Doar o mână de țări au această tehnologie, care schimbă jocul în domeniul navigației inerțiale.”
Potrivit dezvoltatorului, pe lângă utilizarea în mediile în care GPS-ul nu funcționează, sistemele și senzorii IAI care nu depind de sateliți asigură o navigație mai precisă, oferind date obținute de la giroscoape și de la senzori care urmăresc inclusiv accelerația și distanța parcursă.
În plus, se subliniază că faptul că sateliții GPS nu oferă dimensiuni fizice, ci doar măsurătorii din spațiu și calcule indirecte. „Dacă este vorba despre un lansator de rachete sau un tanc, trebuie cunoscut azimutul pentru a orienta turela sau racheta, dar și altitudinea, iar navigația inerțială oferă azimutul, unghiul de înlțare și altitudinea necesare”, a precizat un oficial din cadrul IAI care, din motive de securitate, a fost prezentat doar ca “Zalman”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News