Armata israeliană efectuează noi „lovituri de precizie” asupra țintelor din Liban, fiind vizat un alt lider Hezbollah

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata israeliană, foto IDF, facebook
Armata israeliană, foto IDF, facebook

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a respins propunerea de încetare a focului între Israel și Hezbollah, spunând că „știrile despre încetarea focului - nu sunt adevărate.  În schimb, a spus că „prim-ministrul a ordonat IDF să continue lupta cu toată puterea”.

Ministrul israelian de Externe Israel Katz s-a alăturat primului ministru în refuzul Israelului de a accepta armistițiul de 21 de zile propus de SUA și franceză între Israel și Hezbollah.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Katz a spus: „Nu va exista încetare a focului în nord. Vom continua să luptăm cu toate forțele noastre împotriva organizației teroriste Hezbollah până la victorie și la întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nord la casele lor”.

Aproximativ 60.000 de israelieni au fugit din casele lor din nordul Israelului din cauza luptelor continue dintre Israel, Hezbollah și alte forțe anti-israeliene cu sediul în Liban. Pe partea libaneză a liniei albastre ONU care desparte cele două țări, zeci de mii de libanezi sunt, de asemenea, strămutați în interior.

 

Zdrobirea Hezbollah

 

Armata israeliană a anunțat că efectuează „lovituri de precizie” asupra țintelor din Beirut la începutul după-amiezii. O sursă de securitate a declarat agenției de presă Reuters că Israelul l-a vizat unul dintre liderii lui Hezbollah, care conducea unitatea „responsabilă pentru lansarea a peste 11.000 de rachete asupra civililor israelieni”.

În prima pate a zilei, avioane de război israeliene au lovit infrastructura de la granița dintre Siria și Liban, despre care IDF susține că Hezbollah o folosea pentru a introduce arme. Armata afirmă că armele introduse ilegal în Liban din Siria sunt folosite împotriva Israelului.

Peste noapte, Armata israeliană susține că a lovit „aproximativ 75 de ținte teroriste aparținând organizației teroriste Hezbollah” în Beqaa și sudul Libanului.

De cealaltă parte, aproximativ 45 de rachete au fost lansate în cel mai recent atac din Liban, spune IDF, adăugând că unele au fost interceptate, iar restul au căzut în zone deschise.

SUA și Franța au cerut o încetare temporară a focului pentru a deschide spațiu pentru negocieri mai ample. O declarație comună a președintelui american Joe Biden și a omologul francez Emmanuel Macron arată: „Este timpul pentru o reglementare la granița israeliano-libaneză care să asigure securitatea și protecția pentru a permite civililor să se întoarcă la casele lor”. Schimbul de foc din 7 octombrie, și mai ales în ultimele două săptămâni, amenință un conflict mult mai larg și prejudicii pentru civili”.

Turcia se pregătește pentru posibila evacuare a propriilor cetățeni și ai străinilor din Liban, în timp ce focul transfrontalier între Israel și gruparea militantă Hezbollah continuă acolo, a declarat joi o sursă a ministerului turc al Apărării.

SUA, Australia, Canada, Uniunea Europeană, Franța, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Qatar au lansat o declarație comună în care solicită o „soluție diplomatică” la criza dintre Israel, Liban și Hezbollah și încetarea imediată a focului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel