Suspectul a fost stagiar în armată în 2014, dar 'concediat în acelaşi an din cauza unor probleme morale şi de dependenţă', a afirmat un general al forţelor armate într-un comunicat publicat de agenţia oficială Irna, al cărui nume nu îl precizează, transmite Agerpres.
Individul nu a fost 'niciodată recrutat oficial' şi în calitate de civil 'ţinea de competenţa Ministerului pentru serviciile de informaţii' supravegherea sa, a spus el, într-o dispută publică rară între un serviciu de securitate şi armata iraniană.
La 27 noiembrie, omul de ştiinţă în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh se afla pe o autostradă în afara Teheranului, însoţit de un dispozitiv de securitate, când convoiul său a fost vizat de tiruri de mitralieră, potrivit autorităţilor iraniene.
La 8 februarie, ministrul pentru serviciile de informaţii, Mahmoud Alavi, a declarat într-un interviu pentru televiziunea de stat că un membru al forţelor armate iraniene 'a efectuat primele pregătiri' înainte de asasinat şi că nu a fost posibil ca ministerul său 'să supravegheze forţele armate'.
Forţele armate au răspuns că se aşteptau ca ministrul să fie 'mai atent în declaraţiile sale în mass-media' pentru a nu servi interesele inamicilor Iranului şi a proteja 'demnitatea forţelor armate' şi a ministerului său.
Ministrul a fost citat duminică de agenţia de presă ISNA ca afirmând că suspectul era un 'fost membru al forţelor armate' şi că părăsise ţara înainte de asasinat.
Potrivit autorităţilor iraniene, savantul asasinat Mohsen Fakhrizadeh era ministru adjunct al apărării şi a activat în domeniul 'apărării nucleare'.
Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran, au declarat că o armă comandată prin satelit şi dotată cu 'inteligenţă artificială' ar fi fost utilizată în atacul pe care Teheranul îl atribuie principalului său inamic, Israelul.
Statul israelian nu a răspuns acestei acuzaţii, dar premierul Benjamin Netanyahu declarase în 2018 că Fakhrizadeh conducea un program secret de dezvoltare a armelor nucleare, a cărui existenţă Iranul a negat-o în repetate rânduri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News