Franța își testează capacitatea de a lupta împotriva Rusiei. Un test major va viza capacitatea de a ajunge în România în 10 zile

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Franța înțelege că declarațiile politicienilor de la Paris trebuie să fie susținute de o Armată cu capabilități credibile.

Anul viitor va fi un test cheie pentru armata Franței, deoarece își propune să se transforme într-o forță capabilă să facă față Rusiei. În luna mai, militarii francezi vor participa la exercițiul militar de amploare în România, „Dacian Spring 2025”, care le va evalua capacitatea de a se muta rapid pe flancul estic al NATO, scrie Politico.

Mobilitatea militară reprezintă o capacitate esențială în cazul în care președintele rus Vladimir Putin decide să atace un membru al NATO.

„Până acum, am efectuat simulări de război, dar acum avem un inamic clar și ne antrenăm alături de cei cu care am merge efectiv în luptă”, a afirmat vineri generalul Bertrand Toujouse, șeful comandamentului de la sol al armatei pentru Europa. Exerciții precum Dacian Spring „reprezintă un semnal strategic”, a adăugat el.

Franța preluat, în 28 februarie 2022, comanda batalionului multinațional NATO, desfășurat la Cincu, în România, odată cu lansarea misiunii "Eagle".

Așa cum nota și DefenseRomania, Parisul intenționează să își sporească prezența militară în România. La exercițiul „Dacian Spring 2025”, Franța vizează ridicarea efectivelor batalionului la nivel de brigadă, implicând prezenta temporară a 3.000 de soldați NATO și desfășurarea de echipamente suplimentare, în special 37 de tancuri Leclerc suplimentare, care se adaugă celor 13 deja prezente în România.

 

„Transformare profundă”

Imagine ilustrativă. Armata franceză, contingentul aflat în România, la Cincu, 2023.

În ultimii ani, forțele terestre franceze au început o „transformare profundă” pentru a fi pregătite pentru un conflict de mare intensitate, similar războiului din Ucraina.

Armata franceză are și o nouă sarcină de la NATO: până în 2027, ar trebui să poată desfășura o divizie pregătită de război în 30 de zile, inclusiv muniție și provizii. Îndreptarea către acest obiectiv se află în centrul exercițiului de „Dacian Spring 2025”, au explicat ofițerii de top.

Armata franceză se va antrena pentru a trimite în România o brigadă pregătită de luptă (o brigadă NATO are între 3.000 și 5.000 de soldați, iar o divizie are între 10.000 și chiar 25.000 de soldați) care să ajungă în termen de 10 zile – un pas intermediar care, dacă va avea succes, va reafirma credibilitatea Franței față de aliații NATO și va deschide calea pentru ținta din 2027.

Provocarea cheie va fi să ajungem în România într-un timp atât de scurt, precizează oficialul francez. „Încă nu există Schengen militar și trebuie să îmbunătățim decisiv mobilitatea militară în Europa ”, a declarat generalul Pierre-Eric Guillot , adjunctul lui Toujouse.

Prima desfășurare de trupe în România în 2022 a fost însoțită de birocrație, proceduri de frontieră și trenuri care nu au fost adaptate echipamentelor militare. Țările lucrează pentru a rezolva astfel de probleme. „Este posibil să fim încă îngreunați de câteva măsuri vamale, dar am făcut multe progrese în diversificarea rutelor noastre”, a declarat Guillot reporterilor.

Amintim că, la Summitul de la Madrid din 2022, statele NATO au decis creșterea capacității de reacție a Alianței, iar una dintre cele mai importante măsuri a fost prepoziționarea, în Flancul Estic, a echipamentelor și a tehnicii de luptă.

 

Problema coridoarelor de transport

Militarii se bazau anterior doar pe trenuri, dar acum mută și trupe și echipamente cu camioane și nave, uneori chiar combinând diferite mijloace de transport. Toujouse a adăugat că este încrezător că soldații francezi vor trece testul anul viitor. Cu toate acestea, pentru a atinge ținta pentru 2027, cheltuielile pentru apărare vor trebui să continue să respecte legea de planificare militară neobligatorie a Franței, pe șapte ani, a avertizat generalul Pierre Schill, șeful armatei franceze.

Bugetul apărării este sub presiune în timp ce noul guvern francez încearcă să controleze deficitul țării. „Ma aștept ca resursele planificate să fie acolo în totalitate”, a spus Pierre Schil. „Dacă sunt schimbări majore în buget, obiectivul pentru 2027 ar putea fi ratat. Dar asta e doar o ipoteză”, a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel