China a creat o armată de 600.000 de spioni. Operațiunile de informații ale Beijingului depășesc domeniul de aplicare al activităților KGB în timpul Războiului Rece.
DefenseRomania a prezentat în trecut cum acționează mașinăria de spionaj a Chinei, de la acțiuni pentru penetrarea sistemelor critice, până la mituirea oficialilor occidentali sau utilizarea experților chinezi pentru a obține informații valoroase privind domeniile de cercetare din statele occidentale.
Potrivit The Wall Street Journal, operațiunile chineze sunt de altă natură – de la atacuri cibernetice la spionaj științific și industrial. Iar acest lucru nu se poate face fără mituirea politicienilor.
Mai îngrijorător este faptul că serviciile speciale occidentale nu au resursele pentru a se opune rețelei chineze.
Potrivit informațiilor occidentale, China a „construit” acum o armată gigantică de spioni, iar lupta împotriva acestora este complicată de faptul că structurile controlate de Beiijng desfășoară operațiuni descentralizate, scrie WSJ.
Astfel de operațiuni sunt efectuate de multe departamente și companii private controlate indirect de serviciile de informații chinezești. Metodele pe care le folosesc nu sunt uniforme, deoarece funcționează în mare măsură autonom.
În același timp, numărul hackerilor susținuți de China, potrivit FBI, este de cel puțin 50 de ori mai mare decât numărul personalului cibernetic al agenției americane.
„Programul de hacking al Chinei depășește amploarea programelor similare ale tuturor celorlalte puteri majore combinate”, a declarat directorul FBI, Christopher Urey, la începutul anului.
O agenție europeană spune că până la 600.000 de persoane pot fi implicate în operațiunile de strângere de informații și de securitate ale Chinei.
Spionaj în Occident
Uniunea Europeană este îngrijorată de faptul că China poate folosi mașini de fabricație chinezească livrate pe piața europeană pentru spionaj. O mașină conectată la internet „poate înregistra totul acolo unde se află și, de asemenea, poate partaja acele date cu cei care au acces la date”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene pentru digitizare și concurență, comisarul Margret Vestager.
Anterior, mass-media a raportat că spionii ruși ar putea monitoriza pregătirea armatei ucrainene în Marea Britanie. Soldații au fost avertizați că dronele rusești ar putea zbura deasupra bazelor militare britanice pentru a obține informații despre trupele ucrainene.
De asemenea, FBI dezvăluia lunile trecute că China a deturnat routere pentru a se infiltra în rețelele americane de apă și energie, iar în decembrie, Congresul a interzis Pentagonului să folosească orice port maritim din lume care desfășoară platforma chineză de date de marfă Logink , de teamă că informațiile clasificate ar putea fi dezvăluite.
În 2014, SUA au încercat să țină China în frâu impunând tarife și au încercat să-i oprească pe aliații europeni să folosească software chinezesc pentru a-și construi infrastructura de telecomunicații, după ce au acuzat China că a descoperit secretele corporative americane prin hacking, mai notează publicația.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News