"Armata de fantome". Veteranii unei vechi unităţi speciale a U.S. Army au primit cea mai înaltă distincție de la Congresul SUA

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Pe 21 martie, Congresul SUA a acordat distincții membrilor ''Armatei fantomă'', o unitate specială a U.S. Army, tinuta secreta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Trei veterani au primit Medaliile de Aur ale Congresului la aproape 80 de ani de la efectuarea serviciului militar. Distincțiile le-au fost înmânate de președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Informațiile despre Armata fantomă au fost ținute secrete timp de mai bine de jumătate de secol după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Eroismul membrilor săi a devenit cunoscut abia în 1996, când SUA a declasificat arhivele despre această unitate.

Ulterior, în 2013, șeful ''Ghost Army Legacy Project'', Rick Beyer, a produs și regizat documentarul ''Army of Ghosts'' și a fost coautor al cărții ''Ghost'', despre această unitate.

În februarie 2022, președintele SUA, Joe Biden, a semnat o lege prin care a acordat veteranilor unității cea mai înaltă decorație a Congresului, Medalia de Aur.

 

Ce este "Armata de fantome"?

 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata americană a creat o unitate tactică specializata in diversiuni Aceasta a recrutat oameni din profesii creative, inclusiv actori, agenți de publicitate și alte persoane talentate. Una dintre sarcinile lor era să creeze aparența unei armate acolo unde aceasta nu exista de fapt.

Documentul "Veterans Honour Act" afirmă că Forțele speciale din cadrul Companiei 3133 a Armatei a 23-a a SUA, cunoscută sub numele de "Armata de fantome", "au folosit tactici precum utilizarea de echipamente gonflabile, cum ar fi artileria sau avioanele, și au creat cartiere generale false, cu personal format din falși generali, pentru a-i păcăli pe naziști să creadă că există forțe americane semnificative acolo unde nu existau și pentru a distrage atenția inamicului de la forțele aliate".

Potrivit cercetătorilor, această unitate a complicat operațiunile de spionaj ale inamicului și a influențat semnificativ rezultatul operațiunilor individuale, uneori într-un mod decisiv.

Operațiunile false erau însoțite de efecte sonore, minciuni transmise prin radio, false uniforme militare și actorie. Ei au pregătit tancuri, camioane și avioane false în număr mare.

"Era ca o mare producție", a declarat Seymour Nussenbaum, un veteran în vârstă de 100 de ani al "Ghost Army". "În unele cazuri, aveam oameni care se dădeau drept generali, purtau uniforme de general și se plimbau pe străzi."

Youtube video image

Una dintre cele mai reușite operațiuni ale acestei unități a fost Operațiunea Wiersen, pe care "Ghost Army" a desfășurat-o între 18 și 24 martie 1945. Aceștia au reușit să înșele unitățile germane să se îndepărteze de punctul de pe râul Rin unde era staționată Armata a 9-a americană.

,,Au montat sute de vehicule gonflabile", a declarat Rick Beyer, autorul documentarului despre această unitate.

,,Echipamentele lor de sunetişti au avut activitate timp de mai multe nopți. Aveau și alte unități care îi sprijineau. Au înființat mai multe cartiere generale false și le-au dotat cu ofițeri care se dădeau drept colonei''.

,,A fost o activitate operativă și a avut destul de mult succes. (...) I-a păcălit pe germani. Și-au trimis trupele de la râu în partea opusă", a adăugat Beyer.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel