Armata de drone a Ucrainei: ''Operațiunea Unity'' a fost aproape realizată - primele 5.000 de drone PFV ajung la Forţele Armate Ucrainene (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Fundația ucraineană ''Come Back Alive'' ,care strânge fonduri pentru a asigura un sprijin militar continuu pentru Forţele Armate Ucrainene, a primit primele 5.000 de drone kamikaze PFV. Acestea au fost achiziționate în cadrul unui proiect comun demarcat cu UNITED24 [n.r. inițiativă guvernamentală] și Monobank.

 

La începutul lunii august, Mikhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, anunța public o campanie de strângere de fonduri de  aproximativ 235 de milioane UAH (6,3 milioane de dolari) pentru a cumpăra 10.000 de drone kamikaze pentru Forţele Armate Ucrainene.

,,Lansăm operațiunea Unity! UNITED24 [inițiativă guvernamentală], Come Back Alive [n.r. - fundație din Ucraina] și Monobank își unesc forțele pentru a strânge 235 de milioane UAH pentru achiziția a 10.000 de drone kamikaze", a precizat Fedorov la momentul respectiv.

Doi luni mai târziu de la acest anunţ, fundația ucraineană ''Come Back Alive'' precizează că a primit primele 5.000 de drone kamikaze achiziţionate ca parte a iniţiativei ''Unity''.

Youtube video image

Cele 235 de milioane UAH strânse în perioada 14-17 august prin intermediul proiectului ''Operațiunea Unity'' au fost cheltuite pentru achiziționarea a 10.000 de drone FPV și muniție.

"A fost important pentru noi nu doar să cumpărăm drone, ci și să le dotăm cu un focos, astfel încât militarii să nu fie nevoiți să îl confecționeze singuri. La urma urmei, există întotdeauna riscul că explozibilii artizanali să nu funcționeze la momentul potrivit sau să explodeze brusc", spune Taraş Chmut, directorul Fundației Come Back Alive.

Tipul de drone FPV și muniția cu care acestea vin au fost certificate de armata ucraineană. Dronele au fost fabricate de o companie străină specializată în producția de drone.

Explozibilii pentru dronele FPV sunt fabricați de o societate ucraineană. Fundația Come Back Alive a analizat oferte de la mai mulți producători și l-a selectat pe cel mai bun.

Dronele vor fi echipate cu două tipuri de focoase: focoase cumulative perforante pentru a contracara vehiculele și focoase cu fragmentare pentru a distruge efectivele și fortificațiile militare ale forţelor ruse.

Dronele FPV vor fi distribuite către zeci de brigăzi ale Forțelor Armate Ucrainene, inclusiv unitățile de apărare teritorială, precum și forțele speciale ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), dar și către mai multe unităţi al forţelor ucrainene pentru operaţii speciale.

Ucraina a depus eforturi considerabile pentru a-și forma o aşa-zisă ''armată de drone'' pentru a contracara agresiunea rusă. Rusia, pe de altă parte, și-a dezvoltat propriile de drone de tip FPV cu o rază de acțiune mai mare și capacități îmbunătățite de culegere de informații.

 

Cât de ușor se poate pilot o dronă FPV?

 

Dronele de tip FPV nu necesită un nivel prea marea de pregătire, deoarece pot fi operate cu destul de multă uşurinţă. În cazul ucrainenilor, cele mai multe drone de tip FPV sunt asamblate de voluntari sau de soldații înșiși, din componente din componente achiziţionate în urma unor campanii de strângere de fonduri.

Simplitatea electronicii și utilizarea de componente din comerț le face să fie destul de accesibile din punct de vedere al preţului - o dronă de atac Pegasus, fabricată în Ucraina, costă 462 de dolari. Dronele kamikaze SwitchBlade, pe care SUA le furnizează Ucrainei, costă 52.000 de dolari bucată sau mai mult.

Costul redus al dronelor FPV compensează rata relativ scăzută de succes în distrugerea țintelor. Operatorii estimează că rata lor de succes este între 50%-80%.

Deși dronele de tip FPV nu au o rază lungă de acțiune, transmisia în direct către ochelarii VR ai operatorului le permite să lovească ținte aflate în spatele copacilor, clădirilor sau în aflate în tranșee. Dronele sunt de unică folosință, dar ochelarii VR și controlerul sunt refolosite.

Astfel, atacul cu drone FPV vine ca o completare a focului de artilerie care nu tot tipul este cel mai precis. Aceste drone sunt greu de bruiat electronic, deoarece folosesc semnale video analogice pentru a zbura la altitudini joase.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel