Armata chineză a sosit în Belarus pentru exerciții menite să faciliteze „schimbul de experiență”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata chineză, exerciții comune cu armata Belarusului, iulie 2024
Armata chineză, exerciții comune cu armata Belarusului, iulie 2024

Un grup de militari chinezi a sosit în Belarus pentru a participa la exerciții comune. Scopul acestor exerciții este de a îmbunătăți coordonarea între unitățile belaruse și chineze

Un grup de militari chinezi a sosit în Belarus, dar numărul exact al acestora nu a fost încă dezvăluit. Potrivit Ministerului Apărării din Belarus, soldații chinezi vor lua parte la exerciții comune antiteroriste care vor avea loc în perioada 8-19 iulie. Scopul exercițiilor este realizarea „coordonării între unitățile belarusă și chineză”, relatează media rusă, citată de portalul ucrainean de știri UNN.

Sosirea armatei chineze urmărește să pună bazele dezvoltării în continuare a cooperării bieloruso-chineze în pregătirea militară. Între timp, Beijingul continuă să nege acordarea oricărei asistențe militare armatei ruse în războiul său împotriva Ucrainei.

Ministerul belarus nu a furnizat detalii în legătură cu modul de desfăşurare a manevrelor şi nici nu se ştie câţi militari chinezi sunt implicaţi. Fotografii publicate de Ministerul Apărării belarus arată un avion cargo chinez capabil să transporte sute de soldaţi.


Ministerul Apărării de la Beijing a confirmat duminică informaţia, precizând că manevrele vor avea loc lângă Brest.

Între timp, ministrul de externe al Belarusului Maksim Rijenkov a sosit în China într-o vizită oficială. Oficialul va avea o serie întreagă de întâlniri cu reprezentanții  ai Chinei, inclusiv cu ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi. „Am dori să revizuim toate chestiunile referitoare la dosarele bilaterale dintre Belarus și China. Chestiuni de natură politică, diplomatică și economică”, a spus ministrul de externe din Belarus.

Ministrul este de asemenea așteptat să se întâlnească cu oficiali ai Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist din China.

Amintim că președintele belarus Aleksandr Lukașenko s-a întâlnit, săptămâna aceasta, cu președintele Chinei, Xi Jinping, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai de la Astana. Belarus a devenit membru cu drepturi depline al Organizației de Cooperare din Shanghai.

 

Teritoriul Belarusului folosit pentru invazia Ucrainei

 

La începutul invaziei pe scară largă, trupele ruse au intrat în Ucraina, parțial de pe teritoriul belarus, care a fost folosit și pentru a lansa atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene.

La începutul lunii ianuarie a acestui an, au apărut rapoarte că patru avioane din China au aterizat pe aeroportul din Minsk, transportând mărfuri militare nespecificate.

Recent, armata belarusă a început o „verificare de pregătire surpriză” la granița cu Ucraina. Anterior, dictatorul belarus Lukașenko a acuzat Ucraina că „masează trupe” la granița cu Belarus și „se pregătește pentru infiltrarea” în Belarus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel