Structura a fost creată în urmă cu șase ani și este formată din foști bancheri și finanțiști. La acel moment, scopul acesteia a fost să împiedice activitatea teroristă comercială din Siria și Irak, experții concentrându-se în principal pe piața de mărfuri și pe fluxurile internaționale de capital.
Angajații grupului de lucru au colaborat cu forțele speciale, serviciile speciale, precum și cu Brigada 77 a departamentului de combatere a războiului informațional. Sarcina principală a acesteia constă în slăbirea capacității combative a inamicului prin limitarea accesului la finanțare.
„Cererea de specialiști ai departamentului este în creștere, pe măsură ce adversari precum Rusia și China exploatează zona gri dintre pace și război, folosesc arme cibernetice împotriva infrastructurii naționale și fac investiții comerciale în zone sensibile din străinătate”, se arată în materialul publicat.
Mareșalul Edward Stringer, care a supravegheat departamentul secret până la pensionarea sa în acest an, a declarat că încearcă să găsească elemente critice ale modelului de afaceri al inamicului, să le elimine și să facă înlocuirea lor cât mai dificilă.
Rusia denunță că măsura serviciilor de informații militare britanice e îndreptată împotriva ei
Potrivit site-ului rusesc Gazeta.ru, măsurile britanice de acest tip sunt evident îndreptate împotriva Rusiei, cu atât mai mult cu cât, recent, ministrul britanic pentru vecinătatea europeană și America, membru al parlamentului britanic din Partidul Conservator, Wendy Morton, a susținut că „activitatea nesăbuită” a Federației Ruse reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Regatului Unit.
Comentariul autorului: Crearea unor astfel de structuri la nivelul serviciilor de informații militare a devenit de-a lungul timpului o necesitate, mecanismele financiare reprezentând, alături de cele diplomatice, principalele modalități pașnice prin care se poate evita escaladarea conflictelor și folosirea armelor. Aceste căi, utilizate de regulă conjugat, devin cu atât mai utile când părțile implicate sunt state puternic înarmate sau puteri nucleare, dar au un sistem economic vulnerabil.
În special SUA și Marea Britanie, dar și UE folosesc pe scară largă mecanismul sancțiunilor economice aplicate începând de la nivel de stat, până la cel de individ, iar pentru impunerea corectă a acestora este nevoie structuri care să obțină informații precise ce pot fi convertite în argumente solide.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News