Armata belgiană oprește temporar utilizarea Piranha IIIC din motive tehnice. Acest tip de blindat este şi în dotarea forţelor terestre române

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Transportoare blindate de tip Piranha.
Transportoare blindate de tip Piranha.

Este destul de rar ca o flotă de vehicule militare să fie consemnată la sol în urma descoperirii unei probleme tehnice, un astfel de tratament fiind în general aplicat aeronavelor. La 18 octombrie 2024, Direcția Generală pentru Resurse Materiale (DGMR) din cadrul Ministerului belgian al Apărării a decis să nu mai utilizeze toate vehiculele blindate Mowag Piranha IIIC 8×8 după ce, în timpul lucrărilor de întreținere, au fost descoperite fisuri la nivelul șasiului la mai multe dintre acestea.

„Siguranța este primordială și nu dorim să ne asumăm niciun risc inutil până când nu vom avea o imagine clară a situației”, a declarat DGMR într-un comunicat de presă. Pe scurt, toate vehiculele blindate în serviciu vor fi inspectate.

Reamintim că, din 2008, armata belgiană a deținut cel puțin 127 de Piranha IIIC, disponibile în mai multe versiuni (infanterie, geniu, comandă, sprijin, medical etc.). Dintre acestea, 78 sunt transportoare blindate echipate cu o mitralieră de 12,7 mm.

Cel mai comun model, „Fuselier”, este înarmat cu o mitralieră de 12,7 mm și poate transporta zece infanteriști. Există planuri de înlocuire a acestora cu vehicule blindate grele multirol Griffon [VBMR], în cadrul parteneriatului CaMo [Capacité Motorisée] cu Franța.

Gravitatea și impactul asupra siguranței în timpul utilizării Piranha IIIC, precum și posibila cauză a acestui defect, sunt în prezent evaluate împreună cu producătorul. Ministerul Apărarii și MOWAG fac tot posibilul pentru a minimiza inconvenientele și pentru a repune în serviciu cât mai multe vehicule”, a declarat DGMR, potrivit Opex 360.

În 2019, DGMR a decis să suspende temporar utilizarea a zece tancuri și poduri Pionnier, precum și a 40% din vehiculele blindate Piranha IIIC și Pandur.

Acest lucru a urmat descoperirii unei defecțiuni la sistemul lor automat de stingere a incendiilor. În același an, a procedat la fel și în cazul unui număr de vehicule tactice ușoare multirol (LTMV) Lynx, tot din cauza unor fisuri în șasiu.

Transportatoarele blindate pentru trupe MOWAG Piranha sunt proiectate de către elvețienii de la MOWAG, din 2010 - General Dynamics European Land System.

Rămâne de văzut dacă această problemă este specifică armatei belgiene sau dacă vizează alte forțe armate, Piranha IIIC fiind în dotarea forţelor arme din România, Danemarca, Canada, Spania și Elveția. În plus, proiectarea vehiculului american Stryker se bazează pe cea a acestui vehicul blindat.

Armata României a achiziționat, în tranșe începând din 2007, 31 de transportoare blindate Piranha IIIC cu turelă cu mitralieră 12,7 mm pentru suma de 47 milioane de euro. Ulterior, în 2017, MApN a mai cumpărat 12 „derivate pe șasiu TBT 8×8 PIRANHA III C” pentru alte circa 42 de milioane de euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel