Plantele modificate genetic ar putea fi utilizate ca senzori autonomi pentru a aduna informații în locuri nepotrivite pentru tehnologii mai tradiționale.
Agenția pentru Proiectele de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA), care este responsabilă pentru dezvoltarea tehnologiilor emergente în armata americană, a cerut oamenilor de știință să prezinte idei despre cum ar putea să exploateze puterea plantelor. Prin această nouă inițiativă, intitulată Programul de Tehnologii Avansate ale Plantelor (APT), agenția dorește să implice lumea naturală.
"Plantele sunt foarte legate de mediile lor și răspund în mod natural la variații ale stimulilor de bază, cum ar fi lumina și temperatura, dar, în unele cazuri, și la atingerea substanțelor chimice, dăunătorilor și agenților patogeni", a declarat dr. Blake Bextine, managerul programului ATP. Tehnicile emergente în domeniul molecular și de modelare pot face posibil să se reprogrameze aceste capacități de detectare și raportare pentru o gamă largă de stimuli, care nu numai că vor deschide noi fluxuri de informații, dar vor reduce riscurile personale și costurile asociate senzorilor tradiționali ", a spus Dr Bextine.
Capacitățile naturale ale plantelor pot fi utilizate pentru a detecta substanțele chimice relevante, microorganismele dăunătoare, radiațiile și semnalele electromagnetice. Modificarea genomului plantelor ar permite armatei să controleze mecanismele de detecție pe care plantele le utilizează și, de asemenea, să declanșeze anumite răspunsuri care pot fi monitorizate de la distanță folosind hardware-ul existent. Tehnologia pentru a monitoriza plantele de la sol, din aer și chiar din spațiu există deja.
"Ca și în cazul celorlalte activități ale DARPA din acest spațiu, obiectivul nostru este de a dezvolta un sistem eficient și iterativ de proiectare, construire și testare a modelelor, astfel încât să ajungem la o platformă ușor adaptabilă care să poată fi aplicată într-o gamă largă de scenarii. “
Experimentele anterioare cu plante care au fost modificate în acest mod au dus la apariția unor organisme care se confruntă cu dificultăți în adaptarea la mediul înconjurător, unde ar fi desfășurate. Tulpina suplimentară plasată pe plantele modificate pentru noile lor sarcini îngreunează supraviețuirea și concurența cu plantele înconjurătoare. Acesta va fi un domeniu cheie pe care îl cercetează noul program.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News