„Spunem 499-plus — am pierdut telemetria la 499,2 [km]”, a declarat Murray, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă dedicate exercițiului anual Proiectul Convergența (Project Convergence). „Deci, suntem încrezători că am trecut de 499 și, probabil, mai mult, dacă nu am fi pierdut telemetria.”
Semnificația pragului de 499 – 500 km este dată de Tratatul de interzicere a forțelor nucleare cu rază intermediară (INF), semnat între SUA și URSS, prin care s-a interzis dezvoltarea de rachete cu bazare terestră cu raza de acțiune între 500 – 5.500 km. În 2019, INF a încetat, iar SUA a început să lucreze la mai multe proiecte de rachete sol-sol, care să depășească această barieră, PrSM fiind unul dintre ele.
Generalul Murray a clarificat și unele confuzii legate de anunțul din octombrie al companiei Lockheed Martin privind testul efectuat cu racheta PrSM la baza Vandenberg, California, cu punct de cădere în Oceanul Pacific. Compania a sugerat inițial că zborul a fost de peste 499 km, dar ulterior a revenit precizând că racheta a depășit 400 km, ceea ce reprezenta, la data respectivă, un record.
Racheta PrSM a fost întrebuințată în cadrul exercițiului Project Convergence 21, fiind lansate două rachete din același lansator de tip HIMARS. Referindu-se la acest test, generalul Murray a declarat că rachetele nu au fost folosite la raza maximă de lovire, din cauza „limitărilor poligonului” Yuma Proving Ground.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News