Donald Tusk a anunțat că Guvernul va institui starea de dezastru natural, măsură care va activa Mecanismul de salvare al UE pentru deblocarea de resurse în sprijinul comunităților poloneze.
De asemenea, Varșovia a chemat Armata pentru a ajuta la combaterea inundațiilor. În ultimele 24 de ore, peste 600 de militari din Apărarea Teritorială și 400 de militari Operaționali au ajutat la reducerea efectelor inundației.
Mai concret, ministrul apărării naționale Władysław Kosiniak-Kamysz a declarat duminică că armata ajută în mod activ la combaterea inundațiilor. Aproximativ patru mii de soldați sunt deja în alertă totală. Aproximativ o mie de soldați au luat deja parte la diferite activități legate de inundație și mai multe unități rămân în rezervă. ”Am înființat patru grupuri de Forțe de Apărare Teritorială și opt grupuri de geniști de la Forțele Operaționale”, a adăugat el.
De asemenea, ministrul apărării a anunțat și că Poliția Militară se va alătura activităților de prevenție, realizate împreună cu Poliția Poloneză. ”Soldații și ofițerii vor asigura și proteja împreună bunurile persoanelor care au fost forțate să-și părăsească locuințele și companiile, a ordonat șeful Ministerului Apărării Naționale”, a declarat oficialul citat de WP.
Folosindu-se de un scenariu real de criză, Varșovia verifică și gradul de integrare a serviciilor Armatei, având în vedere că Forțele Teritoriale (WOT) gestionează Centrul de Management al Crizelor din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Comandanții WOT se află în centrele provinciale de răspuns la criză, acționând în cadrul unui comandament integrat care mai include Serviciului de Pompieri și Poliția.
Cum intervin militarii polonezi
Cea mai afectate sunt regiunile din sudul Poloniei - Polonia Mică, Polonia Mare, Silezia și Silezia Inferioară. Mai multe sisteme de îndiguire au fost distruse de debitul uriaș de apă, iar localitățile din proximitate au fost inundate.
Spre exemplu, Armata a fost trimisă să evacueze un spital din orașul Nysa, aflat în apropierea frontierei cu Cehia. Localitatea a fost evacuată din cauza spargerii barajului din Stronie Ślaskie. Deversarea a fost atât de mare încât apa a început să inunde orașul, scrie media poloneză.
Armata folosește echipamente de la trupele operaționale. Vorbim aici despre vehicule militare amfibii și echipamente grele pe care Apărarea Teritorială nu le are. De asemenea, în sprijinul operațiunilor de salvare au fost adus elicoptere, dar și bărci cu fund plat.
Militarii participă la securizarea terasamentelor şi la evacuări. Aceștia îndeplinesc sarcini și în zonele în care nivelul apei a scăzut. Ei pregătesc traversări și livrează cele mai necesare lucruri persoanelor rănite.
Armata Română ajută la evacuarea locuitorilor din zonele inundate
România a luat, la rândul său, decizia de a implica Armata în operațiunile de combaterea a efectelor inundațiilor. În județul Galați, unde situația este cea mai gravă din cauza ploilor abundente aduse de ciclonul Boris.
Trebuie amintită și declarația ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, care declara sâmbătă că peste 100 de militari români sunt pregătiţi să intervină în ajutorul persoanelor afectate de inundaţiile din judeţul Galaţi.
Oficialul român a explicat că a dat ordin ca lanţul de decizie să fie "mult mai scurt", astfel încât solicitările autorităţilor locale să fie făcute direct, fără a mai fi validate de la Bucureşti, notează Agerpres.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News