Publicitate
Armand Goșu, autorul volumului „Putin, obsesia imperiului”, a precizat în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Antena 3 CNN că se teme teribil că Rusia se îndreaptă spre un nou război civil, amintind de evenimentele din 1917.
În opinia sa Rusia nu mai poate ieși victorioasă din punct de vedere strategic, iar Vladimir Putin își joacă viitorul politic, și chiar mai mult decât politic, în Ucraina. Astfel, în contextul în care Putin a eșuat să își desemneze un succesor, în momentul în care sprijinul elitei ruse asupra sa se va fisura ireversibil, Rusia ar putea fi victima unui război civil.
Putin a ratat șansa tranziției și transferului de putere
„Vladimir Putin e un despot. Există cam trei variante de evoluție a Rusiei. Fie moarte Vladimir Putin și se încheie o pace precum a cerut Rusia în războiul Crimeei, fie se prăbușește Federația Rusă și se desprind republici pe scenariul 1991. Dar nu cred în acest scenariu pentru că atunci existau deja elite politice în republicile respective, a fost un scenariu ideal care nu cred că se va mai repeta vreodată. Și mai există scenariul de care îmi e cel mai teamă, care mi se pare în acest moment posibil, sper din inimă să nu se întâmple acest lucru, e scenariul unui război civil.
Armand Goșu a subliniat că „Putin a ratat momentele în care putea să inițieze o tranziție, să negocieze o imunitate pentru el, pentru că altfel nu va renunța la putere”.
„El încă consideră că Rusia poate învinge, că are resurse. Va mai trimite încă 500.000 de oameni pe front, ne amenință cu armele nucleare. Problema e că atunci când el va trebui să plece, chiar și mort, ce se va întâmpla?”, arată Armand Goșu.
Întrebat dacă Vladimir Putin poate rămâne la putere până în 2036, așa cum și-a deschis constituțional calea, profesorul a răspuns categoric: „Exclus așa ceva”.
Rusia se îndreptă către un război civil?
Președintele rus Vladimir Putin, în 2002, la începutul hegemoniei sale politice în Rusia. Foto: Kremlin
Goșu explică că Putin e disperat să înghețe linia frontului. Aceasta e singura posibilitate de a mai rămâne la putere.
„Nu cred că va rezista, îmi e greu să îmi imaginez că va rezista la putere. El pentru a rezista la putere acum va trebui să înghețe linia frontului. Nu o poți îngheța și nu poți obliga Occidentul să nu mai ajute Ucraina. Nu îi poate face pe ucraineni să renunțe, să le prăbușească moralul și să îi ceară lui Zelenski să se predea, iar acest lucru s-a văzut cu toate bombardamentele asupra populației civile. Oamenii respectivi vor să lupte și o fac pentru libertatea lor.
Dacă Putin va ieși pe acest ultim scenariu și potrivit Constituției va veni la putere premierul Mihail Mișustin care va încerca să organizeze alegeri și o tranziție rațională, nu cred că va putea. El e suficient de slab și nu cred că în jurul lui elita din Rusia se va consolida. Iar mai apoi în Rusia la acest moment există mari fracturi la nivelul elitei. Doar Putin reușește să o țină unită. E gruparea războinică (n.r. - Ramzan Kadârov, Evgheni Prigozin etc.) care cer lovituri nucleare, și mai e o grupare rațională care vrea reforme și reapropierea de Occident”, a explicat Armand Goșu.
Se reia ciclul: Rusia își reface Armata și încearcă să își ia revanșa. Marea întrebare e cum oprim acest ciclu?
Profesorul precizează că e foarte probabil ca după războiul din Ucraina, ciclul istoriei să se reia. Rusia înfrântă - nu e nevoie de ocuparea Moscovei - va trebui să reia reformele și relațiile bune cu Occidentul, își va reface Armata și va încerca să își ia revanșa. Acest ciclu datează de generații întregi.
„Atunci se va relua ciclul obișnuit al istoriei Rusiei care de la Petru cel Mare până la Boris Elțîn, după înfrângerile militare, Rusia face pasul înapoi, începe reforme interne, relații bune cu Occidentul etc. Folosește acel context pentru a se dezvolta economic și a își reface baza militară pentru a își lua revanșa.
Poate că după Putin copiii și nepoții noștri vor ajunge la un alt război după ce Rusia își va reface baza militară și va încerca din nou să își ia revanșa. Întrebarea e cum facem ca acest ciclu să nu se mai repete iar Europa și întreaga lume să poată trăi liniștiți fără teama că în cursul vieții lor vor trăi un alt război și o altă agresiune rusă?”, a conchis Armand Goșu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News