Armamentul occidental are și puncte slabe. NATO și SUA au tras trei concluzii importante din războiul din Ucraina, spune gen. Cavoli

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă / Echipa de mentenanță verificând muniția unui avion F-15C american, în timpul exercițiului Astral Knight 19. Photo source: U.S. Air Force
Imagine ilustrativă / Echipa de mentenanță verificând muniția unui avion F-15C american, în timpul exercițiului Astral Knight 19. Photo source: U.S. Air Force

Statele Unite obțin informații prețioase despre deficiențele unora dintre cele mai importante arme ale sale - de la bruiaj de rachete la drone și artilerie, scrie Business Insider.

Deși articolul BI se focalizează pe echipamentele produse de SUA, apreciem că o și industria de apărare europeană este într-o situație similară, întrucât echipamentele produse de state precum Marea Britanie, Franța sau Germania sunt, în foarte multe cazuri, interoperabile cu cele americane.

Rachetă SCALP EG sub aripa Su-24M / Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.

În orice caz, dincolo de slăbiciuni, războiul a arătat că multe dintre sistemele de arme din SUA și Europa rămân cu mult superioare celor rusești. Sistemele de apărare aeriană Patriot, NASAMS, IRIS-T, MAMBA au protejat eficient orașele ucrainene, în timp ce sistemele HIMARS și obuzierele occidentale continuă să facă ravagii pe front prin precizia lor.

Iată câteva probleme identificate, dar și ”lecțiile strategice”, învățate din războiul din Ucraina, unele dintre acestea fiind relevate anterior și de DefenseRomania.

 

Războiul electronic

Foto: Complex rusesc de război electronic de tip Palantin. Foto: MENAFN

Unul dintre domeniile în care SUA și-au arătat deficiențele este războiul electronic. Sistemele rusești de bruiaj ridică provocări serioase pentru armele de precizie occidentale, inclusiv rachetele GMLRS și obuzele de artilerie Excalibur, ghidate prin GPS.

„Războiul a arătat că unele dintre munițiile de precizie nu funcționează într-un mediu electromagnetic extrem de contestat”, a declarat pentru BI Stacie Pettyjohn, analist militar la Center for a New American Security.

Și dronele ucrainene sunt susceptibile la efectele războiului electronic, dar Ucraina a dezvoltat o tehnologie care permite ocolirea semnalelor de bruiaj și utilizarea lacunelor în sistemul rusesc de război electronic, arată materialul.

 

Dronele vor fi un element indispensabil pe câmpul de luptă

Foto: Dronă FPV operată de un militar ucrainean / Sursa: Brigada 35 de Pușcași - Armata Ucraineană.

Analiștii militari cred că dronele vor fi omniprezente și indispensabile în războaiele viitoare. „Una dintre principalele lecții ale acestui conflict este că democratizarea armelor pentru lovituri de precizie face câmpul de luptă incredibil de mortal”, spune Pettyjohn.

Unitățile armatei americane au în prezent doar câteva drone mai vechi per unitate la dispoziție. Astfel că, Pentagonul caută să-și îmbunătățească capacitatea de a desfășura drone pentru a sprijini trupele și a distruge dronele inamice. 

 

Lipsa armelor

Războiul a evidențiat capacitatea insuficientă a Statelor Unite - dar și a Europei - de a produce armament și muniții în cantitatea de care are nevoie Ucraina.

„Cea mai mare problemă pe care războiul din Ucraina a dezvăluit-o cu armele americane este că Pentagonul pur și simplu nu cumpără suficiente muniții pentru un conflict prelungit la scară largă”, spune Pettyjohn.

Totuși, acest aspect are legătură chiar cu prima lecție ”strategică” identificată de generalul Christopher Cavoli, prezentată mai jos.

 

Lecții ”strategice”, învățate din războiul din Ucraina

Comandantul forțelor NATO din Europa, generalul american Christopher Cavoli, a numit trei lecții pe care SUA și NATO le pot învăța din războiul Rusiei din Ucraina.

1. Prima lecție este să câștigi rapid și la începutul războiului pentru a evita un conflict îndelungat, a subliniat Cavoli, potrivit Vocea Americii

„Este necesar să se dezvolte un număr suficient de capacități, un nivel înalt de pregătire pentru a fi primii care câștigă de la bun început”. În caz contrar, vom asista la un conflict prelungit, a notat Cavoli, în timpul unei discuții de pe 17 mai de la Centrul „Atlantic Council”.

O luptă prelungită necesită resurse semnificative de personal, sisteme de rezervă pentru a mobiliza echipamente suplimentare și, în acest caz, trebuie să fii pregătit că drumul spre victorie va fi lung.

2. Cavoli consideră că a doua concluzie este capacitatea de a învăța rapid lecții tactice. În special, atenție la așa-numita a treia dimensiune a războiului - aerul

Potrivit acestuia, deși utilizarea celei de-a treia dimensiuni în război nu este nouă, utilizarea pe scară largă a dronelor pe câmpul de luptă este un factor nou de care trebuie luat în considerare.

3. O altă lecție pe care o citează Cavoli este importanța relației dintre comanda militară și cea civilă.

O comandă civilă puternică, cu intenții bune, poate energiza țara (menține ridicat moralul populației), se poate implica în mod constructiv cu comanda militară și poate îmbunătăți rezultatele pe câmpul de luptă, spune el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel