Arma gazului, folosită în continuare de Moscova: Liderii transnistreni se plâng că nu le ajunge gazul primit de la Gazprom

Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria
Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria

Regiunea separatistă pro-rusă a Republicii Moldova, Transnistria, a declarat că are nevoie de mai mult gaz natural rusesc pentru funcţionarea industriei, în contextul în care aprovizionarea şi costurile apar ca probleme electorale, informează Reuters.

Publicitate

Republica Moldova a rupt tradiția aprovizionării cu gaz rusesc și anul trecut şi-a satisfăcut necesarul de pe pieţele europene, lăsând Transnistriei toate gazele venite de la gigantul rus Gazprom.

Preşedinta pro-europeană Maia Sandu, care denunţă războiul Rusiei în Ucraina, a evidenţiat trecerea la gazul european drept un element în eforturile sale de a abandona moştenirea sovietică a ţării şi a adera la Uniunea Europeană.

 

Liderii transnistreni se plâng că nu le ajunge gazul

 

Războiul lansat de Rusia în Ucraina, în februarie 2022, a limitat aprovizionarea zilnică a Gazprom la 5,7 milioane de metri cubi. Toată această cantitate este direcţionată către regiunea transnistreană de către compania „Moldovagaz”

"Cantităţile din ultimii doi ani sunt insuficiente pentru a asigura necesarul de gaze naturale al Transnistriei în timpul iernii", se plânge ministrul transnistrean al dezvoltării economice, Serghei Obolonik.

Furnizările au satisfăcut cererea din partea gospodăriilor transnistrene şi a centralei electrice. Centrala termoelectrică Cuciurgan, situată în Transnistria, produce şi furnizează aproape 80% din energia electrică necesară părţii drepte a Moldovei

Dar Obolonik a spus că gazul nu este suficient pentru funcţionarea celor unor fabrici importante din Transnistria precum cea a Combinatului de Ciment şi ale Uzinei Metalurgice din Râbniţa.

Declaraţia lui Obolonik a coincis cu o dezbatere în partea controlată de guvern a R. Moldova cu privire la beneficiile trecerii de la gazul rusesc la cel european.

Ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a declarat săptămâna aceasta la postul public de televiziune că ţara îşi poate relua aprovizionarea de la Gazprom mai târziu în cursul acestui an, dacă preţul va fi acceptabil. Astfel de achiziţii nu ar încălca sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina, mai spune Parlicov.

Şeful companiei naţionale de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban, a mai sugerat că R. Moldova ar putea reveni la gazul rusesc în luna mai, când cererea de gaze va scădea.

Ministrul Victor Parlicov a mai spus că prin cumpărarea de pe pieţele europene, R. Moldova a economisit în 2023, aproximativ 60 de milioane de euro, în comparaţie cu achiziţiile de gaze ruseşti.

Însă Veacelsav Platon, un controversat om de afaceri din R. Moldova care locuieşte în Marea Britanie, nu e de acord.  Acesta a declarat săptămâna aceasta că un audit pe care l-a comandat a constatat că ţara a pierdut 70 de milioane de euro plătind furnizorilor europeni preţuri peste nivelul pieţei.

Experţii sugerează că R. Moldova şi enclava sa separatistă ar putea împărţi din nou aprovizionarea furnizată de Gazprom. Transnistria nu şi-a plătit aprovizionarea de ani de zile, iar Gazprom nu a căutat să încaseze restanţele. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel