Țările riverane Mării Negre și reprezentanți NATO, program de instruire la București

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Exercitiu NATO Marea Neagra
Exercitiu NATO Marea Neagra

Reprezentanţi ai ţărilor riverane Mării Negre - Bulgaria, România şi Turcia, ai structurii de comandă a NATO - Comandamentul Aliat pentru Transformare, precum şi ofiţeri specialişti în domeniul instruirii din Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Ungaria şi Statele Unite ale Americii au participat, marţi şi miercuri, la Bucureşti, la Conferinţa anuală de coordonare a Iniţiativei consolidate de instruire întrunită (Combined Joint Enhanced Training - CJET).

Potrivit Ministerului Apărării, la conferinţă au fost abordate subiecte referitoare la posibilitatea dezvoltării Iniţiativei în următorii trei ani, având ca obiectiv crearea cadrului de instruire prin exerciţii întrunite desfăşurate pe teritoriul a cel puţin două state din flancul sud - estic al Alianţei.

CJET oferă cadrul pentru instruirea multinaţională consolidată la nivel întrunit prin planificarea, organizarea şi desfăşurarea unui program integrat de instruire şi exerciţii naţionale şi aliate, elaborat pentru o perioadă de 36 luni, pe baza unor înţelegeri bilaterale/multilaterale, precum şi cu alocarea resurselor necesare de către naţiunile participante pentru desfăşurarea activităţilor, în scopul asigurării prezenţei forţelor aliate, pe bază rotaţională şi voluntară, în regiunea de sud-est a flancului estic aliat, se arată într-un comunicat.

''La Summitul NATO de la Varşovia, şefii de state şi de guverne au adoptat o serie de măsuri destinate realizării unei posturi credibile a Alianţei, de descurajare şi apărare, inclusiv prin crearea unei prezenţe aliate înaintate întărite (eFP) pentru partea de nord a flancului estic şi a unei prezenţe aliate înaintate adaptate (tFP) pentru partea de sud-est a flancului. Prezenţa înaintată pe flancul estic al NATO a luat în considerare dinamica mediului de securitate din regiune şi a avut un caracter predominant centrat pe domeniul terestru în partea de nord şi cu dimensiuni aeriene, maritime şi de instruire (CJET) în sud-est'', precizează ministerul.

Programul de instruire multinaţională consolidată la nivel întrunit - CJET este un concept dezvoltat la nivel regional, la iniţiativa României, în cadrul prezenţei aliate înaintate adaptate a NATO (tFP), destinat a fi integrat în cadrul Programului NATO de Pregătire şi Instruire (MTEP), arată MApN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel