Argentina discută cu Franța transferul aeronavei Super Etendard pentru Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

La fel cum au făcut-o acele conflagrații mondiale din secolul XX, războiul din Ucraina va înghiți și el, în cele din urmă, toate armamentele vechi, oricât de neadaptate ar putea părea ele deși nu este cazul avionului Super Etendard.

După ce Franța a anunțat, recent, că va trimite Ucrainei aeronave de luptă Mirage-2000, un alt avion francez este vehiculat de presa internațională că are șanse mari să ajungă în teatrul de război din estul Europei.

Este vorba despre avioane tactice multirol Super Etandard din dotarea Forțelor Navale argentiniene importate din Franța în 2017.

Pe 11 iunie, publicația argentiniană Infobae a anunțat că guvernul de la Buenos Aires, cu aprobarea președintelui recent ales, Javier Milei, a negociat cu Franța și Statele Unite livrarea către Ucraina via Paris a cinci avioane de luptă Super Etendard. Acestea au fost scoase din dotarea Marinei argentiniene datorită lipsei pieselor de schimb ca urmare a embargoului britanic rezultate după războiul din Malvine.

Cuvântul cheie în toată această afacere este Franța care, prin președintele Macron, a lansat din februarie o inițiativă impresionantă de ajutorare a Ucrainei, inclusiv luarea în calcul de a trimite militari NATO pe teritoriul ucrainean. Negocierile pentru Super Etendard au fost confidențiale la ele participând înalți oficiali.

Însă în toată această afacere există un obstacol geopolitic, potrivit Infobae. Cele cinci avioane de luptă nu sunt operaționale datorită lipsei cartușelor de ejectare a scaunului pilotului în caz de urgență. Argentina nu poate procura aceste cartușe din cauza embargoului impus de Regatul Unit, și de când au ajuns în Argentina - în 2019 - nu au putut fi utilizate niciodată.

,,Participarea Franței este esențială pentru a depăși acest obstacol geopolitic, iar ministrul de externe argentinian Mondino și ministrul apărării, Luis Petri, lucrează de câteva săptămâni pentru a avansa în această manevră secretă în care mai sunt implicate Statele Unite și NATO, a precizat Infobae.

,,Mondino a abordat această problemă complexă în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Paris cu ministrul de externe Stéphane Séjourné, într-o întâlnire discretă pe care a avut-o la Bruxelles cu oficiali NATO și când l-a vizitat pe Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, în biroul său din Aripa de Vest a Casei Albe”, a relatat publicația.

Planul guvernului argentinian pentru a depăși embargoul britanic presupune trimiterea avioanelor către Franța în schimbul altor echipamente militare - drone sau elicoptere, iar administrația Macron s-ar ocupa de operaționalizarea avioanelor și livrarea lor în Ucraina.

Dar acest plan ar putea putea fi întârziat sau chiar anulat de un rezultat nefavorabil pentru  președintele Emmanuel Macron la alegerile parlamentare anticipate programate pentru  30 iunie. Macron a dizolvat duminică Camera inferioară a Parlamentului ca urmare a victoriei partidelor extremiste franceze la alegerile europarlamentare recente.

Ce se știe despre avionul de luptă multirol Super Etandard?

A fost proiectat în beneficiul Marinei franceze pentru lucrul pe portavioane. Super Étendard a zburat pentru prima dată în octombrie 1974 și a intrat în serviciul francez în iunie 1978.

Au fost construite, în total, 85 de avioane, majoritatea fiind în dotarea Aviației Navale franceze. Argentina a cumpărat 19 aeronave, dintre care 14 la începutul anilor 80 din secolul trecut. Un alt utilizator a fost Irakul care a împrumutat cinci avioane în 1983. Franța a declarat că patru din cele cinci avioane închiriate au fost returnate în 1985.

Franța a retras pe 12 iulie 2016 ultimul Super Étendard din serviciu pentru a fi înlocuite cu Dassault Rafale M, la 42 de ani după ce avionul a efectuat său primul zbor.

Aeronava a devenit celebră pe plan mondial în războiul pentru Insulele Falkland din 1982. Un avion argentinian Super Etendard a lansat racheta Exocet care a lovit distrugătorul britanic Sheffield care ulterior s-a scufundat.

Principala armă a Super Étendard este racheta antinavă AM ​​39 Exocet de 670 kg. Raza de luptă a avionului este de 850 km cu o rachetă Exocet sub o aripă și cu un rezervor suplimentar de combustibil pe cealaltă aripă. Raza maximă de acțiune a rachetei AM ​​39 Exocet este de 70 de km.

Poate lua la bord o încărcătură maximă de 2.100 kg de rachete și bombe, pe un total de șapte puncte externe de prindere, cu care zboară dus-întors 1.300 de km (raza de luptă 650 km). O altă armă relevantă pentru războiul ruso-ucrainean care poate fi lansată de la bordul avionului este racheta aer-sol AS-30L cu raza maximă de acțiune de 12 km.

În plus, nu este exclus ca după ce ucrainenii au adaptat moderna rachetă aer-sol franceză Hammer (masa de 340 kg și raza de acțiune de peste 70 km) pentru lansarea de pe MiG-29 să poată reuși același lucru și în cazul avionului Super Etendard.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel